Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μέτρα της Κομισιόν για το Ρωσικό εμπάργκο

Που αφορούν τα οπωροκηπευτικά προϊόντα

komision

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να παρουσιαστεί η πρωτοβουλία σταθεροποίησης της αγοράς σε ό,τι αφορά τα αλλοιώσιμα οπωροκηπευτικά προϊόντα τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ανακοίνωσε η Κομισιόν μετά τη συνάντηση με εμπειρογνώμονες των κρατών μελών σχετικά με τις δυνητικές επιπτώσεις των ρωσικών περιορισμών στις εισαγωγές ορισμένων γεωργικών προϊόντων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον επίτροπο Dacian Cioloș «αυτή η ιδιαίτερη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε ως αποτέλεσμα της ρωσικής απαγόρευσης απαιτεί ταχύτερη και καλύτερη πρόσβαση σε δεδομένα της αγοράς ανά τομέα».

Για το λόγο αυτό όπως επισήμανε καθιερώνεται ένας ενισχυμένος μηχανισμός παρακολούθησης της αγοράς στον οποίο θα συνεισφέρουν όλα τα κράτη μέλη. Θα πραγματοποιούνται συναντήσεις με τα κράτη μέλη σε εβδομαδιαία βάση, για όσο διάστημα είναι απαραίτητο.

Ο ίδιος απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους αγρότες εμφανίστηκε καθησυχαστικός δηλώνοντας ότι «παρακολουθούμε κάθε κλάδο και κάθε αγορά και θα λαμβάνω μέτρα μόλις αναδύονται οι κίνδυνοι. Μέσω της μεταρρυθμισμένης κοινής γεωργικής πολιτικής, έχουμε τα δημοσιονομικά και νομικά μέσα για την ανάληψη ευρωπαϊκής δράσης, από κοινού με τα κράτη μέλη. Πρωταρχικός στόχος είναι η εμπιστοσύνη της αγοράς μέσω της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ παρουσίασε την αρχική της ανάλυση σχετικά με τα παραδοσιακά εμπορικά μοντέλα, την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς σε διάφορους τομείς, τα πιθανά εναλλακτικά σημεία πώλησης, και, ως εκ τούτου, τις δυνητικές επιπτώσεις των εν λόγω μέτρων υπό την ευρεία έννοια.

Ωστόσο, η Επιτροπή χρειάζεται ακόμη να λάβει τις πλέον πρόσφατες πληροφορίες ώστε να μπορεί να αναλύσει πλήρως την κατάσταση της αγοράς στους περισσότερους τομείς, και, ως εκ τούτου, κάλεσε τα κράτη μέλη να υποβάλουν τα τελευταία λεπτομερή δεδομένα της αγοράς.

Εξάλλου, η Επιτροπή παρουσίασε μια προκαταρκτική ανάλυση των κυριότερων τομέων που καλύπτουν τα ρωσικά μέτρα —οπωροκηπευτικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και προϊόντα με βάση το κρέας. Τα κράτη μέλη παρουσίασαν επίσης ορισμένα αριθμητικά στοιχεία και παρατηρήσεις σχετικά με τους τομείς που είναι πιθανότερο να πληγούν περισσότερο.

By