Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

«Μέτωπο» της αντιπολίτευσης κατά των πλειστηριασμών

Βολές κατά της κυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ

akinita-660_13

Την ώρα που το νομοσχέδιο για το θέμα των πλειστηριασμών έχει πάρει το δρόμο για να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν κριτική κατά των ρυθμίσεων που απεργάζεται η κυβέρνηση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει πως «οι δανειολήπτες  θα εξακολουθούν να καταφεύγουν σε δικηγορικά γραφεία και δικαστήρια για να αποδείξουν την αδυναμία αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων και θα εξακολουθούν να είναι όμηροι των τραπεζών και της κυβερνητικής αναλγησίας, που σχεδιάζει νόμους με πρώτη προτεραιότητα το συμφέρον των τραπεζιτών, της ολιγαρχίας και των δανειστών και όχι το συμφέρον του σκληρά δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού.

Καλούμε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να κατανοήσει ότι για να υπάρξει έστω και ελάχιστη πιθανότητα ανάκαμψης και αποφυγής της εξαθλίωσης του λαού μας, πρέπει να ανατραπούν οι πολιτικές λιτότητας, που οδηγούν σε βαθύτερη ύφεση και όχι να αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών.

 syriza

Η παράταση προθεσμίας αναστολής πλειστηριασμών και απαγόρευση άμεσης ή έμμεσης μεταβίβασης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, σύμφωνα άλλωστε με την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί τη μόνη λύση για την ανακούφιση των δανειοληπτών, που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, ώστε παράλληλα να σχεδιασθεί ένα συνολικό πλαίσιο ρύθμισης.

Και μόνο τότε υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης της οικονομίας και στήριξης των αδύναμων οικονομικά δανειοληπτών» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, αναφέρει ότι «το σχέδιο «προστασίας» στοχεύει απ’ τη μια στην χρηματοδότηση του τραπεζικού κεφαλαίου, μέσα από την υποχρέωση όλων να καταβάλουν δόσεις στις τράπεζες και ταυτόχρονα στη συγκέντρωση της γης στα χέρια των ομίλων, για να προχωρήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Παράλληλα έχει ανοίξει ο δρόμος των κατασχέσεων λόγω χρεών προς τις εφορίες.

Τόσο η κυβερνητική πρόταση όσο και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση της αβεβαιότητας για ένα χρόνο, αφήνουν ανοιχτό το δρόμο σε πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, συντηρώντας τα αδιέξοδα και την αγωνία όσων, εξαιτίας της φτώχειας και της ανεργίας, δε μπορούν να αποπληρώσουν στεγαστικά δάνεια.

kke

Το ΚΚΕ καταψηφίζει το σχέδιο της κυβέρνησης, καλώντας τους εργαζόμενους, μέσα από τα συνδικάτα τους, τις λαϊκές επιτροπές, να μην επιτρέψουν κανέναν πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας. Να στηρίξουν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την απαγόρευση πλειστηριασμών για τη λαϊκή κατοικία, τη διαγραφή χρεών από τόκους, την δραστική περικοπή των δανείων, που αναγκάστηκαν να πάρουν τα προηγούμενα χρόνια τα λαϊκά στρώματα για τις ανάγκες τους. Κανένα λαϊκό σπίτι να μην μείνει απροστάτευτο στα νύχια των τραπεζών και της εφορίας. Η λαϊκή στέγη είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια ούτε εμπόρευμα, όπως συμβαίνει στο πλαίσιο του σημερινού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.»

Η ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει «ευθύς εξ αρχής ότι τα σωρευτικά κριτήρια που θέτει η τροπολογία δημιουργούν προβλήματα ειδικότερα σε ό,τι αφορά :
· Την οροφή των 200.000 Ευρώ με δεδομένες τις άκρως υπερτιμημένες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
· το καθαρό εισόδημα οικογενειών με δύο εργαζόμενους υπαλλήλους του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα.
· τη συνολική αξία κινητής ή ακίνητης περιουσίας με συνυπολογισμό, για όσους διαθέτουν , και της κατοικίας στον τόπο καταγωγής τους.

dimar

Επιπλέον το πρόβλημα της ευθύνης των εγγυητών δανείων για κατοικία δεν μπορεί να μην αντιμετωπίζεται.

Σε κάθε περίπτωση η ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει ότι η προστασία είναι απαραίτητο να επεκταθεί και στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν οφειλές προς το Δημόσιο, δεδομένου ότι η οικονομική αδυναμία δεν περιορίζεται σε μια κατηγορία οφειλής αλλά σε όλες.»

(Visited 1 times, 1 visits today)
By