Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου ο νέος φόρος ακινήτων

spitia agora

Σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας από το υπουργείο Οικονομικών υπό το άγρυπνο βλέμμα της τρόικας.

akinitaΜέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου η ειδική ομάδα εργασίας, που συστήνεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, θα πρέπει να έχει καταρτίσει το νέο σχέδιο εφαρμογής του νέου Ενιαίου Φόρου ακινήτων για το 2014. Στόχος είναι στο τέλος Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα για το θέμα και να έχει κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Σε κάθε περίπτωση, με το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα πρέπει να εξασφαλίζεται η είσπραξη 2,7 με 2,9 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, αλλά και κάθε έτος από το 2014 και μετά.

Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας σημειώνεται ως κυριότερη πρόκληση η ικανότητα της φορολογικής διοίκησης να εφαρμόσει αποτελεσματικά το σύστημα που έχει συμφωνηθεί και να εισπράξει το ποσό αυτό, την ώρα που διαπιστώνεται ως βασικό πρόβλημα η γενικότερη αδυναμία είσπραξης εσόδων.

Υπενθυμίζεται ότι τρόικα και υπουργείο Οικονομικών έχουν επισήμως συμφωνήσει ότι ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων δεν θα καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Παρόλα αυτά οι εκπρόσωποι των δανειστών θα προτιμούσαν να συνεχιστεί η πληρωμή μέσω ΔΕΗ, καθώς εκτιμούν ότι έχει αποδειχθεί στην πράξη η πλέον αποτελεσματική μέθοδος. Η κυβέρνηση όμως δεν θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο, διότι θα δημιουργούσε την εικόνα συνέχισης του χαρατσιού.

Πάντως στην έκθεσή της η τρόικα αναφέρει ότι τα προβλεπόμενα έσοδα από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα επαναπροσδιοριστούν τον Σεπτέμβριο, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι επισημαίνεται πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί «να αναλάβει όλες τις απαραίτητες δράσεις (συμπεριλαμβανομένης και της παράτασης εφαρμογής των μέτρων που είναι ήδη νομοθετημένα), ώστε να αντισταθμίσει πιθανές αποκλίσεις».

Η ειδική ομάδα εργασίας λοιπον θα πρέπει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου ειδικότερα να προχωρήσει στη δημιουργία πλαισίου πολιτικής για το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, στην ανάλυση και οριστικοποίηση των παραμέτρων του νέου φόρου και το σχεδιασμό των αναγκαίων για την εισπραξιμότητα του φόρου δράσεων.

Θα πρέπει επίσης να καταλήξει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου στην κλίμακα του νέου φόρου, η οποία σύμφωνα με τα αρχικά σενάρια θα έχει 33 διαφορετικούς συντελεστές, καθώς και να οριστικοποιήσει τον τρόπο φορολόγησης των εκτός σχεδίου εκτάσεων, για τις οποίες έχει αρχικώς προβλεφθεί να υπάρχει ξεχωριστή κλίμακα φορολογικών συντελεστών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By