Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μέχρι το τέλος Απριλίου η επόμενη δόση προς την Ελλάδα

Ανακάμπτει η χώρα είπε ο Ντάισελμπλουμ, «τεράστιες οι προσπάθειες» τόνισε ο Ρεν

eurogroup 2

Το ποσό των 6,3 δισ. ευρώ που αποτελεί την επόμενη δόση προς την ελληνική οικονομία αναμένεται να εκταμιευτεί μέχρι το τέλος του Απριλίου, όπως προέκυψε με κάθε επισημότητα από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Ζάππειο. Τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ θα καταβληθούν σε ισόποσες δόσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμανε πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν ότι θα υποστηρίξουν την Ελλάδα στην κατανομή των κονδυλίων από τον EFSF και στις προθέσεις που έχει για την ανάπτυξη, με την ελληνική πλευρά να δεσμεύεται να εξηγήσει τις επόμενες εβδομάδες τις προθέσεις και τα σχέδια της για την οικονομία.

Κατόπιν αυτού η πρώτη δόση – μαμούθ των 6,3 δισ. θα εκταμιευθεί στα τέλη Απριλίου, ενώ έπονται δύο ακόα δόσεις του ενός δισ. τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι καλό που η ευρωπαϊκή οικονομική ελίτ βρίσκεται στην Ελλάδα καθώς η χώρα ανακάμπτει, εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα και επιστρέφει στην ανάπτυξη.

Σε ανάλογο τόνο κινήθηκε στις δηλώσεις του και ο Όλι Ρεν που αναγνώρισε δημοσίως τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την κρίση.

eurogroup 5

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι από την πλευρά του συμφώνησε πως η Ελλάδα έχει κάνει άλματα προς τα εμπρός, παραδεχόμενος μάλιστα το πόσο δύσκολη και επίπονη ήταν αυτή η διαδικασία. “Το Eurogroup συνεδριάζει σε μια χώρα που σίγουρα υπέφερε πάρα πολύ”, δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: “Τώρα όμως βλέπει τους καρπούς των προγραμμάτων, τα αποτελέσματα ήδη φαίνονται”.

Ο κ. Ντράγκι επεσήμανε πως μέχρι το τέλος της ελληνικής προεδρείας θα γίνουν πολλά. Έκλεισε δε αφήνοντας και μια αιχμή για τις κριτικές που δέχεται ακόμα και τώρα από μερίδα αναλυτών η πολιτική που ακολούθησε η ΕΕ στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, πολύ περισσότερο ενόψει και των επικείμενων εκλογών, λέγοντας πως “δεν πρέπει να αποδομούμε τώρα αυτό που επιτεύχθηκε…”.

Στις δικές του δηλώσεις ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε πως ο Μηχανισμός θα δώσει στην Ελλάδα, σε 3 δόσεις, ποσό 8,2 δισ. ευρώ (εδώ υπήρξε μια διαφορά σε σχέση με τις δηλώσεις Ρεν και Ντάισελμπλουμ που έκαναν λόγο για συνολικό ποσό 8,34 δισ), αρχής γενομένης με το ποσό των 6,3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Απριλίου, υπό την προϋπόθεση πως μέχρι τις 10/4 θα έχουν καλυφθεί όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και της κυβέρνησης και αποτυπώνονται στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της Τρόικας. Όπερ σημαίνει πως για κάθε δόση θα τεθούν προαπαιτούμενα όπως:

* η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων μέσα στον Μάιο
* η ενεργοποίηση του νέου σχεδίου δράσης σχετικά με την είσπραξη των οφειλών και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων μέχρι τον Ιούνιο.
*η επανεξέταση των επικουρικών συντάξεων και η μεταφορά των επικουρικών Ταμείων του δημοσίου στο ενιαίο Ταμείο του Ιδιωτικού τομέα τον Ιούλιο.

Παράλληλα η τρόικα επιφυλάσσεται να εξετάσει και να αξιoλογήσει τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου και του επόμενου φορολογικού νομοσχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

By