Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Μέχρι 1η Αυγούστου η δόση στην Ελλάδα

Τα χρήματα θα δοθούν εγκαίρως, ώστε να αποπληρωθούν τα ομόλογα του Αυγούστου καθησυχάζει η ελληνική πλευρά

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται σε Βρυξέλλες και ελληνικό υπουργείο Οικονομικών για το θέμα  της εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα, μετά τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η Γερμανία βάζει «φρένο», τονίζοντας ότι τα χρήματα θα δοθούν εγκαίρως ώστε να αποπληρωθούν τα ομόλογα του Αυγούστου. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα λάβουν το πλήρες κείμενο της έκθεσης της τρόικας την Πέμπτη. 

Ο Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με το Bloomberg, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει πέντε εκ των συνολικά 22 προαπαιτούμενων μέτρων, όπως αυτά είχαν συμφωνηθεί στην συνεδρίαση του Eurogroup, στις 8 Ιουλίου. Επίσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε πως η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα έχει καθυστερήσει, αποδίδοντας την ευθύνη στην τρόικα, η οποία δεν έχει εκδώσει ακόμη την έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σήμερα συνεδριάζει το Euro Working Group για να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ συνεδριάζει στις 29 Ιουλίου για να συζητήσει την εκταμίευση του τμήματος της συνολικής δόσης που αναλογεί στο Ταμείο.

Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας υλοποιούνται και τα 22 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης. Στελέχη αναφέρουν ότι η   αποπληρωμή των ομολόγων συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ, που λήγουν, θα ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο με τα χρήματα της δόσης.

 

 

By