Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μήνυμα Κέρι σε Ρωσία: «Απαραβίαστο κάθε ΝΑΤΟϊκό έδαφος»

Συνεχίζονται οι διαπάλες στην ανατολική Ουκρανία, έντονος εκνευρισμός από το Κίεβο

NA-CA984_CAPJOU_G_20140428173838

«Η Ρωσίας προσπαθεί να αλλάξει το πεδίο ασφάλειας σε ανατολική και κεντρική Ευρώπη» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι σε δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Τρίτης, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία και ειδικότερα στην πόλη του Λουχάνσκ.

«Πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές στο Κρεμλίνο ότι το ΝΑΤΟϊκό έδαφος είναι απαραβίαστο και θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό» διεμήνυσε ο Τζον Κέρι προς τη Μόσχα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν «τρομοκρατία» τη βία που ασκείται στην ανατολική Ουκρανία και την απαγωγή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

«Καταδιάζουμε τις απαγωγές από τους αυτονομιστές Ουκρανών και διεθνών παρατηρητών, ορισμένοι εκ των οποίων ξυλοκοπήθηκαν άγρια […] Πρόκειται σαφώς για τρομοκρατία» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο.

Από ρωσικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε τις κυρώσεις που επέβαλαν ΕΕ και ΗΠΑ εξαιτίας της κρίσης, λέγοντας ότι «αντίκεινται στην κοινή λογική» και είναι «έργο αδύναμων Δυτικών πολιτικών που κατανοούν ότι οι γεωπολιτικές τους φιλοδοξίες έχουν αποτύχει και προσπαθούν να κατηγορήσουν άλλους».

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Τρίτης σημείωσε πως «δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο οι ΗΠΑ και η ΕΕ επιβάλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, αν αυτό συνεχιστεί, εμείς μπορεί να επανεξετάσουμε τη συμμετοχή ρωσικών εταιριών σε ενεργειακά έργα χωρών της Δύσης».

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι «η ΕΕ προσπαθεί να κατηγορήσει τη Ρωσία για τα γεγονότα στην Ουκρανία, ενώ αυτή ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση του Κιέβου».

«Αυτό που συμβαίνει τώρα πιστεύω ότι δείχνει ποιος κινούσε τα νήματα από την αρχή. Αλλά στην αρχή οι ΗΠΑ προτιμούσαν να κρύβονται στις σκιές» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή των λόγων του Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti.

Επικαλέστηκε, δε, ως επιπλέον επιχείρημα για την άποψή του αυτή το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει πλέον ηγετικό ρόλο στην επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία «άρα αποδεικνύεται ότι από την αρχή ήταν πίσω από την όλη διαδικασία αλλά τώρα εμφανίζονται να έχουν ηγετικό ρόλο».

By