Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μήνυμα Λαβρόφ στον Κέρι για τον «Δεξιό Τομέα»

Τι συζήτησαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών για το θέμα των παρατηρητών του ΟΑΣΕ

lavrov-kerry

Ακόμα μια τηλεφωνική επικοινωνία για την κρίση στην ανατολική Ουκρανία είχαν το απόγευμα του Σαββάτου οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, ο Λαβρόφ ζήτησε από τον Κέρι να πιέσει το Κίεβο, ώστε να σταματήσει τις επιχειρήσεις στα ανατολικά, ενώ επί τάπητος τέθηκε και η υπόθεση της κράτησης των παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

Ο Λαβρόφ «υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν επείγοντα μέτρα για μια αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία, πριν από όλα για να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των διαδηλωτών και να μπει ένα τέλος στις επιθετικές ενέργειες των υπερεθνικιστών του Πράβι Σέκτορ (Δεξιού Τομέα)» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο.

Στην τηλεφωνική συνομιλία του με τον Κέρι, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς, ο Λαβρόφ κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση αυτών που το ρωσικό υπουργείο αποκαλεί ηγέτες του «κινήματος διαμαρτυρίας» στη νοτιοανατολική Ουκρανία -αναφορά στους φιλορώσους αυτονομιστές.

Το υπουργείο ανακοίνωσε πως οι Κέρι και Λαβρόφ συζήτησαν ακόμη προσπάθειες για να επιλυθεί η κατάσταση με τους κρατούμενους στρατιωτικούς παρατηρητές του ΟΑΣΕ. 

Σε μια χωριστή ανακοίνωση, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως ο Λαβρόφ είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ελβετίας, Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, ο οποίος προεδρεύει του ΟΑΣΕ.

Στη διάρκεια της συνομιλίας αυτής, ο Μπουρκχάλτερ «ευχαρίστησε τη ρωσική πλευρά για τις προσπάθειές της για την απελευθέρωση των παρατηρητών της αποστολής του ΟΑΣΕ» ανέφερε η ρωσική διπλωματία.

Πηγή

By