Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μήνυμα Νταβούτογλου για το Κυπριακό

Επικοινωνία του τούρκου ΥΠΕΞ με τον αμερικανό ομόλογο του, Τζον Κέρι

ntavoutoglou

Μομέντουμ για τη λύση του Κυπριακού βλέπει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου λέγοντας ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα για τη λύση του Κυπριακού. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε το έγγραφο του κοινού ανακοινωθέντος ως το καλύτερο που θα μπορούσαν να καταλήξουν οι δύο πλευρές.

Ο τούρκος υπουργός μιλώντας στο τουρκικό κανάλι ΑHaber είπε ότι είχε και σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και με τους ομολόγους του στην Αθήνα και Βρετανία.

Όπως είπε χθες συζήτησε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο τηλεφωνικώς και το θέμα των επισκέψεων του Τουρκοκύπριου και Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή σε Αθήνα και Άγκυρα αντίστοιχα.

Ο τούρκος υπουργός είπε ότι μια λύση στο Κυπριακό θα διασφαλίσει σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, θα διασφαλίσει ώστε το νερό και η ενέργεια να χρησιμοποιηθούν για την ειρήνη και θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου μπορεί να υπάρξει σύντομα λύση αν υπάρχει πολιτική βούληση, αλλά απέφυγε να δώσει χρονοδιάγραμμα παρόλο που ρωτήθηκε δύο φορές από τον τούρκο δημοσιογράφο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ερωτηθείς τι θα γίνει αν στα δημοψηφίσματα που θα γίνουν η Τουρκοκυπριακή  πλευρά απαντήσει πάλι «ναι» και η Ελληνοκυπριακή «όχι», ο τούρκος υπουργός είπε ότι τότε δεν θα μπορούν να αρχίσουν ξανά διαπραγματεύσεις και η κάθε πλευρά θα ακολουθήσει το δικό της δρόμο.

By