Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

«Μήνυμα» ΟΟΣΑ στον Ντράγκι για τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων

Τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού «κομίζει» στη Φρανκφούρτη ο Οργανισμός

Draghi

«Καμπανάκι» κινδύνου για τον αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη χτυπά ο ΟΟΣΑ, με τον επικεφαλής οικονομικό αναλυτή του,  Πιέρ Κάρλο Πάντοαν,  να αναφέρει στη γερμανική εφημερίδα Der Standard, ότι ελλοχεύει ο συγκεκριμένος κίνδυνος, χωρίς να μπορεί να προβλέψει το πόσο μεγάλος είναι.

Ο κ. Πάντοαν σημειώνει πως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει λόγο για τον αποπληθωρισμό, τη Δευτέρα στην έκθεση «World Economic Report» αναφέροντας ότι η πιθανότητα μείωσης των τιμών  είναι 10% – 20%. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο στο 0,8%, σε μεγάλη απόσταση από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Ο Πάντοαν δήλωσε πως η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι έτοιμη για νέα μέτρα, εκ των οποίων και η μείωση του καταθετικού επιτοκίου σε επίπεδο κάτω από το μηδέν. «Θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα. Αυτά περιλαμβάνουν μία ευρωπαϊκή μορφή ποσοτικής χαλάρωσης. Με αυτό εννοώ μαζικές παρεμβάσεις στη δευτερογενή αγορά» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Θα μπορούσε επίσης να συζητηθεί η επέκταση της εντολής της ΕΚΤ για παρέμβαση στην πρωτογενή αγορά, όπως πράττει η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες»

(Visited 1 times, 1 visits today)
By