Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μήνυμα Πούτιν σε Ολάντ για την Ουκρανία

Στη Γαλλία θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος

Russian+President+Vladimir+Putin+Meets+French+ibsRnNA6qKql

«Πρέπει να σταματήσετε την τραγωδία στην Ουκρανία» ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι ηγέτες Γαλλίας και Ρωσίας την Παρασκευή.

«Ο Πούτιν σημείωσε ότι είναι ανάγκη να σταματήσει αμέσως η βία και η αιματοχυσία και να ξεκινήσει απευθείας διάλογος μεταξύ του Κιέβου και των εκπροσώπων των νοτιοανατολικών περιοχών της χώρας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο.

Στο τηλεφώνημα αυτό, που έγινε με πρωτοβουλία του Ολάντ, ο Πούτιν επιβεβαίωσε εξάλλου ότι θα βρίσκεται στη Γαλλία στις 5 και 6 Ιουνίου για διμερείς επαφές και για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την 70ή επέτειο από την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία.

Η παρουσία του Ρώσου προέδρου στις εορταστικές εκδηλώσεις της 6ης Ιουνίου είχε επιβεβαιωθεί και στις αρχές Μαΐου, όταν το Παρίσι είχε ανακοινώσει ότι η πρόσκλησή του προς τον Πούτιν ισχύει, παρά την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας και Δύσης.

Το Κρεμλίνο τότε είχε ανακοινώσει ότι θα υπάρξει και μια συνάντηση των δύο προέδρων στις 5 Ιουνίου στο Παρίσι.

Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση του Πούτιν με ηγέτη δυτικής χώρας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, τον Μάρτιο. Την ίδια ημέρα ο Ολάντ θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο μέχρι στιγμής  δεν προβλέπεται να υπάρξει κάποια απευθείας συνάντηση του Ομπάμα με τον Πούτιν στο διάστημα που και οι δύο θα βρίσκονται στη Γαλλία.

By