Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μήνυμα – προειδοποίηση Λαβρόφ προς την Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε την Παρασκευή στον Γερμανό ομόλογό του ότι πρέπει να σταματήσει η βία στην Ουκρανία από όλες τις πλευρές, αλλά «πρωτίστως η χρήση του (ουκρανικού) στρατού και των ένοπλων ριζοσπαστών εθνικιστών στη νοτιοανατολική Ουκρανία»

lavrof samaras2

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίες που είχαν ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ συμφώνησαν πως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) πρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις προσπάθειες να κατευναστεί η ένταση στην Ουκρανία.

Tο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, μετά την επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία, συζήτησαν στο μεταξύ σε τηλεφωνική τους επικοινωνία οι ηγέτες των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Παράλληλα, ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στη Σλαβιάνσκ στην ανατολική Ουκρανία υποστήριξε την Παρασκευή ότι ένας «κατάσκοπος» της κυβέρνησης του Κιέβου είναι μεταξύ των μελών της αποστολής του ΟΑΣΕ που συνελήφθησαν λίγο νωρίτερα.

Ρωσία: Η Ουκρανία έχει αναπτύξει σαμποτέρ στα σύνορα

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη νοτιοανατολική Ουκρανία και την απώλεια ανθρώπινων ζωών στις επιχειρήσεις των Ουκρανών που διεξάγονται εκεί, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ ο Ρώσος στρατηγός Βαλερί Γκερασίμοφ είπε στον Ντέμπσι ότι η Ουκρανία έχει αναπτύξει σημαντικό αριθμό δυνάμεων κοντά στα σύνορά της με την Ρωσία. Στις δυνάμεις αυτές περιλαμβάνονται και στρατεύματα στόχος των οποίων είναι να εκτελούν αποστολές σαμποτάζ.

By