Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μήνυμα Σαμαρά προς την Ευρώπη για την ΑΟΖ

Είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας περιουσίας, τόνισε ο πρωθυπουργός – Κριτική από ΣΥΡΙΖΑ

samaras-summitΜήνυμα στην Ευρώπη πως με τη στάση της μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να ολοκληρωθούν ταχύτερα και με ασφάλεια οι διαδικασίες για την ανακήρυξη της ΑΟΖ, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών της Μεσογείου, έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ανοίγοντας τις εργασίες του 12ου Συνεδρίου του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και Επενδύσεων,  επισημαίνοντας πως τα ενεργειακά αποθέματα στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται στη δικαιοδοσία, κατά κύριο λόγο, ευρωπαϊκών κρατών.

«Είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας περιουσίας, που πρέπει να αξιοποιήσουμε- η ανακήρυξη της ΑΟΖ είναι στη δικαιοδοσία των κρατών, αλλά η ΕΕ μπορεί να στηρίξει τα κράτη αυτά ώστε να γίνει ταχύτερα και να ολοκληρωθούν όλα με ασφάλεια», τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως «πρέπει να συσπειρωθούμε για κάτι που μας ενώνει, να ανασηκώσουμε το κεφάλι για κάτι που μας δίνει προοπτική», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πιο νευραλγικό σημείο της Μεσογείου.

Απαντώντας στον Πρωθυπουργό η βουλευτής και υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ρένα Δούρου, τον κατηγόρησε για εντυπωσιασμούς και εκθέσεις ιδεών για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

θέμα, όπως οι ΑΟΖ. «Το ζήτημα της εκμετάλλευσης και της ανακήρυξης της ΑΟΖ συνιστά μια πτυχή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας που απαιτεί προσεκτικούς κι ευαίσθητους χειρισμούς μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών. Οχι εντυπωσιασμούς, εξωραϊσμούς και εκθέσεις ιδεών περί του ρόλου της Μεσογείου και της διεθνούς ακτινοβολίας της ενωμένης Ευρώπης. Η ΑΟΖ είναι θέμα στρατηγικού συμφέροντος της χώρας και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Οχι ως αντικείμενο δημόσιας εξαγγελίας από το βήμα ενός συνεδρίου» τονίζει η κυρία Δούρου και προσθέτει: «Μοιάζει σαν ο κ. Σαμαράς να έχει αποφασίσει, μετά από το ενιαίο αμυντικό δόγμα, την ανακήρυξη του ενιαίου ενεργειακού δόγματος, με άγνωστες παραμέτρους και στοχεύσεις. Αυτή η στάση, που δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που την υιοθετεί ο κ. πρωθυπουργός, πέρα από αμιγώς βερμπαλιστική και άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος, ενδέχεται μακροπρόθεσμα να αποδειχθεί βλαπτική για τα συμφέροντα της χώρας. Οι υποσχεσιολογίες εσωτερικής κατανάλωσης υπονομεύουν τη σοβαρή άσκηση εξωτερικής πολιτικής και θέτουν εν αμφιβόλω ένα σοβαρό κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας».

By