Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μία ανάσα από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

«Πολύ κοντά σε συμφωνία το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις» αναφέρουν πηγές από την ΕΕ

iran_nuclear600

Το Ιράν και η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι έχουν επιλύσει τις περισσότερες διαφορές τους όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας για τα πυρηνικά στην οποία είχαν καταλήξει κατά τις συνομιλίες που είχαν τον Νοέμβριο στη Γενεύη, ωστόσο οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι απομένουν ακόμη να συζητηθούν διάφορες τεχνικές λεπτομέρειες.

Ο επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών Αμπάς Αραγτσί, μετά τη συνάντηση που είχε με μία αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία εκπροσωπούσε τις χώρες της Ομάδας 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) δήλωσε απόψε ότι η Τεχεράνη και οι μεγάλες δυνάμεις έχουν ρυθμίσει «όλες τις διαφορές τους». Μιλώντας στην ιρανική ραδιοτηλεόραση Irib ο Αραγτσί είπε ότι πλέον, η εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης «εξαρτάται από την επικύρωσή της» από τις χώρες της Ομάδας 5+1.

«Είχαμε δύο ημέρες εποικοδομητικών και έντονων συνομιλιών και επιτύχαμε σημαντική πρόοδο», πρόσθεσε αναφερόμενος στη συνάντησή του με την Χέλγκα Σμιτ, την αναπληρώτρια επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Διευκρίνισε ότι η ημερομηνία της εφαρμογής της συμφωνίας αναμένεται να ανακοινωθεί «εντός των επόμενων δύο ημερών».

Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσε ότι έχει επιτευχθεί «πολύ καλή» πρόοδος σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα, όμως επισήμανε ότι τα αποτελέσματα των συνομιλιών θα πρέπει να εγκριθούν και από πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By