Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μία εβδομάδα προθεσμία για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

 Τι αποφάσισαν στη χθεσινή συνάντηση Σαμαράς- Βενιζέλος, ποιες «κόκκινες γραμμές» θέτουν οι βουλευτές Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ

foros_akinitwn647

Μετάθεση της κατάθεσης του ενιαίου φόρου ακινήτων κατά μία εβδομάδα αποφάσισαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, έχοντας πια το σύνολο των αντιδράσεων των κοινοβουλευτικών ομάδων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Ενώ αρχικά χθες πηγές του οικονομικού επιτελείου διέρρεαν ότι ο «διορθωμένος» νέος ενιαίος φόρος ακινήτων επρόκειτο να κατατεθεί τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αργά χθες το βράδυ, μετά τη μαραθώνια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι η επεξεργασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Άλλωστε στο κυβερνητικό επιτελείο συνειδητοποίησαν ότι από τη στιγμή που δόθηκε προθεσμία στους βουλευτές της συμπολίτευσης να καταθέσουν μέχρι την Κυριακή προτάσεις βελτίωσης του φόρου με τον οποίο διαφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία γαλάζιων και πράσινων, εάν κατατίθετο νέο κείμενο τη Δευτέρα θα ήταν κάτι παραπάνω από προφανές ότι δεν θα είχε γίνει καμία ουσιαστική βελτίωση.

Η κοινή γραμμή των ηγεσιών της δικομματικής είναι πως θα γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των κοινοβουλευτικών ομάδων της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, μέσα όμως στο δημοσιονομικό πλαίσιο, δηλαδή με απαρέγκλιτο στόχο τη συγκέντρωση εσόδων ύψους 2.9 δισ ευρώ, με ονομαστικό στόχο 3,5 δισ. Αυτό φυσικά δεν ανοίγει παράθυρο για σημαντικές αλλαγές, καθώς για κάθε ρύθμιση που θα αλλάξει θα πρέπει να υπάρξει ισοδύναμο.

Όμως στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ επικρατεί αναβρασμός, με τους γαλάζιους να αποστέλλουν από σήμερα τις προτάσεις τους προς τον κ.Στουρνάρα για σημαντικές αλλαγές στον ενιαίο φόρο ακινήτων, τον οποίο ουδείς δεν υπάρχει που να μη θεωρεί άδικο, πρόχειρο και αναποτελεσματικό. Ριζική αναμόρφωση του φόρου αποφάσισε να ζητήσει και η ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, όπου επίσης επικρατεί εχθρικό κλίμα κατά του οικονομικού επιτελείου.

Όσον αφορά στην πρόταση για διατήρηση του χαρατσιού και το 2014, κάτι που έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί εδώ και καιρό η τρόικα, υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες από τους περισσότερους βουλευτές, πλην της ομάδας που το υποστήριξε προχθές το βράδυ στη σύσκεψη στο Οικονομικών. Μάλιστα βουλευτές της Ν.Δ από την επαρχία έλεγαν στο THEPAPER ότι δεν υφίσταται θέμα διχασμού της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ μεταξύ «αστών» και «αγροτών» και απέδιδαν τη διαμόρφωση τέτοιας εικόνας στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι βουλευτές των αστικών περιοχών επισήμαιναν πως και ο ίδιος ο κ.Στουρνάρας έχει ομολογήσει το πρόβλημα αντισυνταγματικότητας σε νέα παράταση του χαρατσιού.

Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών εξάλλου συμφωνεί στην ανάγκη αλλαγής των συντελεστών, διαφορετικής φορολόγησης των αγροτεμαχίων ώστε να λαμβάνεται υπόψη η πρόσοδος από αυτά, αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών και «φυγής» από τις τιμές ζώνης στις οποίες βασίζεται το χαράτσι, αλλαγής αδικιών στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων ανάλογα με την εγγύτητα τους στη θάλασσα και διόρθωσης της φορολόγησης των αδόμητων οικοπέδων. Στην κατακλείδα δε όλοι οι γαλάζιοι δηλώνουν ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν το φόρο, εφόσον όμως διορθωθούν οι αδικίες, πράγμα που σημαίνει ότι το «παζάρι» με την κυβέρνηση θα συνεχιστεί.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By