Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μία κρίσιμη εβδομάδα μέχρι τον προϋπολογισμό

Την Κυριακή νέα συνάντηση με την τρόικα

week calendar

Μία κρίσιμη εβδομάδα απομένει μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού, ενώ την Κυριακή έχει οριστεί το επόμενο ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα.

Όπως όλα δείχνουν όμως μέχρι στιγμής είναι απίθανο να έχουν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις σε συμφωνία και άρα η κυβέρνηση θα καταθέσει προϋπολογισμό χωρίς την έγκριση της τρόικας και με ανοιχτό το ενδεχόμενο για λήψη συμπληρωματικών μέτρων αργότερα.

Οι συζητήσεις πάντως θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή με τα ασφαλιστικά ταμεία να σηκώνουν το κύριο βάρος και με την ελληνική πλευρά να κάνει προσπάθεια προκειμένου να κλείσουν τα θέματα του δημοσιονομικού κενού και της αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Η Αθήνα προτείνει στην τρόικα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που αντιστοιχούν στο 0,7% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 1,3 δισ. ευρώ, για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014.

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων μετά την καταρχήν συμφωνία των βουλευτών σε πέντε βασικές αρχές και αφού πραγματοποιηθεί η νομοτεχνική επεξεργασία.  Η μείωση του στόχου εισπραξιμότητας ωστόσο από 2,9 σε 2,6 δισ. ευρώ δημιουργεί ένα πρόσθετο πονοκέφαλο στο υπουργείο Οικονομικών που πρέπει να βρει τρόπο να καλύψει τη δημοσιονομική διαφορά. Αυτά τα 250 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν σύμφωνα με πληροφορίες από περικοπή σπαταλών στο δημόσιο και μείωση στο πρόγραμμα επενδύσεων.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By