Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μία «χρονομηχανή» στη Χιλή

Το τηλεσκόπιο ALMA, αξίας 1,5 δισ. δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα γυρίσει τους επιστήμονες πίσω στο χρόνο.

alma-pan1-btafreshiΣτη μεγάλη έρημο των ‘Ανδεων της Χιλής, 16.500 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ένα τηλεσκόπιο αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τέθηκε σε λειτουργία την Τετάρτη, επιτρέποντας στην ανθρωπότητα να εξερευνήσει καλύτερα το διάστημα και να «ταξιδέψει» πίσω στο χρόνο.

Το Atacama Large Millimeter Array ή ALMA αποτελείται από 66 ραδιοτηλεσκόπια συνδεδεμένα μεταξύ τους και είναι το πιο ισχυρό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευάσει ποτέ η ανθρωπότητα. Λειτουργεί μέσω ενός υπερυπολογιστή και είναι περίπου 10 φορές πιο ισχυρό από το τηλεσκόπιο Hubble της NASA.

Το τηλεσκόπιο θα είναι σε θέση να παρατήσει φαινόμενα που χρονολογούνται στο πρώιμο σύμπαν – λίγα εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang- επιτρέποντας στους επιστήμονες να ανακαλύψουν γεγονότα που έγιναν στο παρελθόν. Σύμφωνα με τις θεωρίες, το Big Bang, που οδήγησε στη δημιουργία του σύμπαντος μας, εκτιμάται ότι συνέβη πριν από περίπου 13,77 δισεκατομμύρια χρόνια. Μάλιστα, πριν ακόμα το ALMA τεθεί πλήρως σε λειτουργία έχει κάνει ήδη μια σειρά από ανακαλύψεις, όπως για τα μοριακά στοιχεία ενός νεαρού και οι επιστήμονες έλαβαν νέα στοιχεία για τα νέφη σκόνης.

Το έργο χρηματοδοτείται από κοινού από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και τη Χιλή.

 

ALMA_potw_eso_130116

 

130307_ALMA_mediadvisory

ALMA_sugar_a

 

 

 

 

By