Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μίχαλος: Ζητά επιτάχυνση στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ

Η αγορά «διψά» για οξυγόνο και στήριξη 

mixalosΣε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία  διαμόρφωσης του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, παράλληλα με την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 υπογράμμισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, Κυριάκος Βιρβιδάκης, μιλώντας στο Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Παράλληλα, χαρακτήρισε το πρόγραμμα τεράστιας σημασίας, αφού, όπως είπε,  αφορά τη διαχείριση πόρων ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ, μαζί με τους πόρους των Ταμείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας, προσθέτοντας ότι η αξιοποίηση των πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου θα έχει καθοριστική σημασία στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος υποστήριξε ότι «γι΄ αυτό και χρειάζεται να διασφαλιστεί ότι κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων, θα αποφευχθούν τα λάθη και οι αστοχίες του παρελθόντος». Ακολούθως, ο ίδιος υπογράμμισε με έμφαση ότι «χρειάζεται περαιτέρω επιτάχυνση και εντατικοποίηση στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ», προσθέτοντας ότι η αγορά «διψά» για οξυγόνο και στήριξη και αυτό αποδεικνύεται και από την τεράστια ανταπόκριση που υπήρξε στο πρόγραμμα για την Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στους τομείς της Μεταποίησης, του Τουρισμού, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών.

«Προς αυτή την κατεύθυνση, μας βρίσκουν σύμφωνους οι ρυθμίσεις που πρότεινε το υπουργείο Ανάπτυξης, ως τροπολογία στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για το Εθνικό Σύστημα Δημοσίων Συμβάσεων», σημείωσε, επίσης, ο κ. Μίχαλος.

Χρειάζεται να διασφαλιστεί ότι το ΣΕΣ 2014 – 2020 θα υποστηρίξει στρατηγικά επιλεγμένους τομείς ανάπτυξης, θα χρηματοδοτήσει δράσεις με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία και στην απασχόληση και ιδιαίτερη έμφαση εκτιμά το επιμελητήριο ότι πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα σε τομείς όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, πρόσβαση σε ΤΠΕ, δικτύωση, εκπαίδευση και κατάρτιση στελεχών και προγράμματα εξωστρέφειας.

 

 

 

By