Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Πληθαίνουν οι φωνές κατά της τρόικας

Ο Ευ. Βενιζέλος εκτιμά ότι η τρόικα υπονομεύει την προσπάθεια της χώρας σε συνέδριο στο οποίο συμμετείχε και ο Κ. Μίχαλος και κινήθηκαν στην ίδια γραμμή

 

troika-ypoikBB
Να αποδείξουν ότι δεν είναι αφερέγγυοι καλεί τους εταίρους μας ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕ Αθηνών Κ. Μίχαλος, που μίλησε στην έναρξη του 24ου ετήσιου συνεδρίου για την ελληνική οικονομία του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

«Aπό τη δική μας πλευρά έχουμε κάνει τεράστια βήματα μπροστά. Χάρη κυρίως στις θυσίες των Ελλήνων. Ήρθε η ώρα πλέον και οι εταίροι μας να αποδείξουν ότι είναι πραγματικοί εταίροι και όχι στυγνοί δανειστές. Ήρθε η ώρα να αποδείξουν ότι δεν είναι αφερέγγυοι. Ότι τηρούν και αυτοί τις δικές τους δεσμεύσεις, όπως τις τηρήσαμε εν πολλοίς και εμείς. Δυστυχώς, όμως, η στάση τους είναι άκρως εχθρική προς τη χώρα μας. Και στις πράξεις και στα λόγια. Προκαλούν αντί να βοηθούν, αναζητούν προφάσεις εν αμαρτίαις για να μην υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους. Η ελληνική κυβέρνηση έχει χρέος να αντιταχθεί σε τέτοιου είδους συμπεριφορές», επεσήμανε ο κ. Μίχαλος και συνέχισε:

«Δεν έχουμε τα χρονικά περιθώρια για να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις “μετά τις διακοπές του σκι”, ούτε να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας, υπό την προϋπόθεση ότι θα «χτίσουμε καταλύματα για να στεγάσουμε τους πολίτες που θα χάσουν την πρώτη τους κατοικία». «Οι παράλογες αυτές απαιτήσεις των εταίρων και δανειστών μας δεν οδηγούν τη χώρα μας στην έξοδο από την κρίση. Τη βυθίζουν ακόμη πιο βαθειά στην ύφεση και αποσαρθρώνουν τον κοινωνικό της ιστό. Και αυτό συμβαίνει τι περίοδο ακριβώς που έχουμε δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις να απομακρυνθούμε από τα ερείπια ενός σαθρού μοντέλου ανάπτυξης και να οικοδομήσουμε ένα νέο, βιώσιμο υπόδειγμα» πρόσθεσε ο κ. Μίχαλος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ συνέχισε ότι παραμένουν ακόμη σοβαρά εμπόδια, τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν. Ώστε η πορεία προς την ανάκαμψη να διασφαλιστεί και να επιταχυνθεί, και το πρώτο εμπόδιο αφορά τις συνθήκες σταθερότητας και εμπιστοσύνης στη χώρα.

«Σήμερα είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας να αποκατασταθεί ροή κεφαλαίων προς την Περιφέρεια της ευρωζώνης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με κινήσεις όπως:

  • Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης.
  • Η δημιουργία συστήματος κοινής εποπτείας.
  • Η δημιουργία κοινού Ταμείου Εκκαθάρισης Αφερέγγυων Τραπεζών.
  • Η δημιουργία Πανευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων.

Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι στη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας, που ξεκινά από τον Ιανουάριο, τα θέματα αυτά θα τεθούν σε πρώτη προτεραιότητα και θα προχωρήσουν ταχύτερα.

Ένα δεύτερο μεγάλο ζήτημα, με κρίσιμο ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, είναι η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

fosphotos.com | Philippos Messinis
fosphotos.com | Philippos Messinis

Βενιζέλος: Η τρόικα υπονομεύει την εθνική προσπάθεια

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, συνέχισε την κριτική κατά της τρόικας και έκανε λόγο για τη δημιουργία μιας «άδικης» διεθνούς ατμόσφαιρας, που θέτει αρνητικά στο επίκεντρο την Ελλάδα και την μεταρρυθμιστική της βούληση.

Ο κ. Βενιζέλος επέκρινε την τρόικα για το ότι εμφανίζει την Ελλάδα να έχει εκκρεμότητες και να μην θέλει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις.

Όπως χαρακτηριστικώς ανέφερε, η τρόικα αλλά και πολιτικές ηγεσίες της ΕΕ δημιουργούν μια άδικη διεθνή ατμόσφαιρα για τη χώρα που υπονομεύει την εθνική προσπάθεια.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως δεν μπορούν στην περίπτωση της Ελλάδος να λειτουργούν οι λεγόμενοι «παιδαγωγικοί λόγοι», ενώ σημείωσε πως ο ιδιωτικός τομέας αναγνωρίζει την ελληνική πρόοδο, όταν ο επίσημος τομέας δεν το κάνει.

«Δεν θέλουμε εικονική αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού» είπε ο κ. Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη την όποια συζήτηση για λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία θα μπορούσαν να «κανιβαλίσουν» τους μακροοικονομικούς στόχους.

Οι κόκκινες γραμμές του ΠΑΣΟΚ

pasok622_201113

Εν τω μεταξύ, η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ καθόρισε την Κυριακή τις επόμενες κινήσεις σε σχέση με την τρόικα, ενόψει και του σημερινού ραντεβού του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Παρόντες στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη ήταν ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο Εκπρόσωπος Τύπου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Γραμματέας της ΚΟ, Παναγιώτης Ρήγας και οι βουλευτές Φίλιππος Σαχινίδης και Γιάννης Κουτσούκος.

Οι προθέσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι σαφείς, όπως και οι 4 «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η Χαριλάου Τρικούπη, με αιχμή του δόρατος τους πλειστηριασμούς.: Όχι» σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, «Ναι» στις διαρθρωτικές αλλαγές, «Ναι» για την προστασία της πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού έναντι των πλειστηριασμών, καθώς επίσης και για την έναρξη σταδιακής αποκατάστασης αδικιών, μέσω της αξιοποίησης του πρωτογενούς πλεονάσματος και την προστασία ευπαθών ομάδων.

Ο κ. Βενιζέλος μετέφερε στα στελέχη το περιεχόμενο των τηλεφωνικών του επικοινωνιών με τους Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και Ολι Ρεν, καθώς αμφότεροι επιδίωξαν τη συνομιλία με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με επίκεντρο το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, χωρίς ωστόσο να εστιάζει στο θέμα των πλειστηριασμών.

Η πίεση που ασκείται στην ελληνική πλευρά φαντάζει αβάσιμη, καθώς παραμένει το ορόσημο του Απριλίου αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ως εκ τούτου η τήρηση των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα είναι η μόνη προϋπόθεση που έχει τεθεί.

Εκτός από την πορεία της διαπραγμάτευσης, δεύτερη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας. Απόψεις για τα κρίσιμα θέματα, μετά τη σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ σε υψηλούς τόνους με αποδέκτη τον υπουργό Υγείας, αντάλλαξαν οι Δημήτρης Κρεμαστινός, Συμεών Κεδίκογλου, Λεωνίδας Γρηγοράκος και Χρήστος Δερβένης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By