Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Μίχαλος: Να μπει τέλος στους φορολογικούς αιφνιδιασμούς

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ επεσήμανε για άλλη μία φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες

foroi-epixeiriseis
Την οριστική αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος για όλες τις υποθέσεις και τα φορολογικά αντικείμενα ζητεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνστανίνος Μίχαλος, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι αντιμέτωποι με συνεχείς αιφνιδιασμούς.

«Στην Ελλάδα σήμερα, ο φορολογούμενος – και ειδικά ο επιχειρηματίας και ο ελεύθερος επαγγελματίας – δεν ξέρει πραγματικά τι του ξημερώνει» επισήμανε ο ο κ. Μίχαλος μιλώντας στο σεμινάριο του ΕΒΕΑ με θέμα: «Σημαντικά Θέματα Φορολογίας Εισοδήματος».

Ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο το ύψος της φορολογίας, είναι και η πολυπλοκότητα και η αστάθεια του καθεστώτος. «Όσο και να λέμε για απλούστευση, παλεύουμε ακόμα με δεκάδες ερμηνευτικές εγκυκλίους, αλλά και με συνεχείς αιφνιδιασμούς, με νέες ρυθμίσεις και ιδέες της τελευταίας στιγμής».

Ανέφερε στη συνέχεια ότι η ΚΕΕΕ προτείνει συγκεκριμένες αλλαγές για ένα καλύτερο φορολογικό σύστημα, τόσο σε επίπεδο αρχών όσο και σε επίπεδο επιμέρους ρυθμίσεων και ζητάει την οριστική αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων του παρελθόντος, για όλες τις υποθέσεις και για όλα τα φορολογικά αντικείμενα. Με μια διαδικασία που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να τακτοποιήσουν παλαιότερες χρήσεις και να προχωρήσουν.

epixeiriseis

Επίσης, ζητεί αναβάθμιση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ως προς τα πρόστιμα και τους ελέγχους. Τα πρόστιμα που ισχύουν σήμερα είναι εξωπραγματικά, σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και τις συνθήκες ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ζητάει μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων όπως:
ενιαίο συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στα επίπεδα του 15%, όπως έχει δεσμευθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός
ριζική αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων, κίνητρα για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας, αλλά και για την επανεπένδυση κερδών από τις επιχειρήσεις.

«Δεν είναι η εύκολη λύση για να κλείνουν οι τρύπες του προϋπολογισμού και να διατηρείται ανέπαφο το πελατειακό κράτος» τόνισε ο κ. Μίχαλος.

By