Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Μαζικές ρυθμίσεις δανείων από τις τράπεζες

Μπροστά στον κίνδυνο απωλειών από τα «κόκκινα δάνεια» οι τράπεζες προχωρούν σε μαζικές ρυθμίσεις οφειλών και σε ορισμένες περιπτώσεις και σε κούρεμα οφειλών.

Hands counting €50 Euro notes € 50 movement blur. Picture: ImagestateΟι ρυθμίσεις αφορούν στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και επιχειρηματικά δάνεια, η εξόφληση των οποίων καθυστερείται πάνω από 30 ημέρες.

Στα στεγαστικά δάνεια σύμφωνα με το Έθνος η πλέον διαδεδομένη ρύθμιση είναι η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου σε συνδυασμό με μείωση του επιτοκίου. Στα καταναλωτικά δάνεια συνήθως  μαζεύονται σε ένα δάνειο όλες οι οφειλές του δανειολήπτη προς την ίδια τράπεζα,με προσημείωση ακινήτου και με επιτόκιο στα επίπεδα του 5%. Σε ό,τι αφορά στις πιστωτικές κάρτες οι τράπεζες προχωρούν σε «κούρεμα» κυρίως όσον αφορά στους τόκους που ανακεφαλαιοποιούνται λόγω της καθυστέρησης στην εξόφληση.

Κατά περίπτωση οι τράπεζες επιλέγουν ακόμη και την οδό του «κουρέματος» του 15% με 20% της οφειλής επιχειρηματικών δανείων για επιχειρήσεις που βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο λουκέτου και πτώχευσης

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για τις τράπεζες είναι πλέον μονόδρομος να προσφέρουν ελκυστικές ρυθμίσεις καθώς τους τελευταίους μήνες έχουν αρχίσει να «σκάνε» και δάνεια που είχαν ρυθμιστεί όταν ξεκίνησε η κρίση. Για τους δανειολήπτες κίνητρο και πίεση για ρύθμιση αποτελεί και η συζήτηση περί αρσης αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

Ειδικότερα οι τράπεζες προτείνουν ρυθμίσεις σε όσους εξυπηρετούν σήμερα τις οφειλές τους κανονικά ενδέχεται όμως να αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω περικοπής στο μισθό ή τη σύνταξη τους, σε ανέργους και ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, σε δανειολήπτες που δεν μπορούν να υπαχθούν στο νέο νόμο για τα ενήμερα δάνεια, σε αυτούς που καθυστερούν πληρωμές και έχουν εισόδημα άνω των 25.000 ευρώ τον χρόνο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By