Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Μαλακώνει» ο Σόιμπλε

Από το Λονδίνο, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο των G7, εκτίμησε πως υπάρχουν περιθώρια ελιγμών για να αντιμετωπιστεί η ύφεση.

fosphotos.com
fosphotos.com

Στροφή από την σκληρή ρητορική για δημοσιονομική προσαρμογή επιχειρεί το Βερολίνο , δια στόματος του Γερμανού υπουργού οικονομικών. Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου από το Λονδίνο , όπου βρίσκεται εν όψει της διήμερης συνόδου κορυφής του G7, ο Βόλφανγκ Σόιμπλε  δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν «αρκετά περιθώρια ελιγμών» προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ύφεση που πλήττει την περιοχή.

Οι δηλώσεις του εντάσσονται στην πρόσφατη μεταστροφή της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία μέχρι πρότινος διατεινόταν ότι η λιτότητα αποτελεί μονόδρομο για τα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης. Προηγήθηκαν αντίστοιχες δηλώσεις από τις Βρυξέλλες του Ευρωπαίου επιτρόπου οικονομίας, Όλι Ρεν, ο οποίος έκανε λόγο για δυνατότητα επιβράδυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ευρωζώνη, με συνέχιση ωστόσο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Στη σύνοδο του G7 που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στη Βρετανία, οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες αναμένεται να ασκήσουν έντονες πιέσεις στη Γερμανία προς την υιοθέτηση αναπτυξιακών πολιτικών, δεδομένης της συνεχιζόμενης ύφεσης στην Ευρωζώνη και της εκτίναξης της ανεργίας σε πρωτοφανή επίπεδα.

Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε την εκτίμησή της ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε διαδικασία «ανάκαμψης τριών ταχυτήτων», με τις αναδυόμενες οικονομίες να ανοίγουν τον δρόμο. Ακολουθούν οι «θεραπευμένες» οικονομίες, όπως η αμερικανική, και τελευταίες στη σειρά είναι η Ευρώπη και η Ιαπωνία

By