Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Μαλώνει» την τρόικα η Alpha Bank

Η επιβολή έκτακτου φόρου σε επιχειρήσεις έγινε η αιτία για πρώτη φορά η Τράπεζα να μη τα βλέπει όλα… ροζ

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Κάνει την έκπληξη η Alpha Bank και…. βρίσκει κάτι κακό στην πολιτική εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας της τρόικας! Όπως αναφέρει στο  εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων είναι είναι αδιανόητο να πιέζει η τρόικα για επιβολή φόρου 0,2% στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων για να καλυφθούν τα ελλείμματα του ΟΑΕΕ, όταν υπάρχει ήδη ο ΦΠΑ που επιβάλλεται με πολύ υψηλούς συντελεστές σε όλες τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την Τράπεζα. αυτό που απαιτείται είναι η βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ και των εισφορών στον ΟΑΕΕ και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, έτσι ώστε να γίνει δυνατή η διατήρηση, η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας και η ανάπτυξη του ασφαλιστικού ταμείου που λέγεται ΟΑΕΕ και των άλλων ταμείων. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι δεν χρειαζόμαστε άλλα ταμεία (εκτός από αυτά που ήδη υπάρχουν) τα οποία να δίνουν συντάξεις και παροχές με τις εισφορές όχι των ίδιων των ενδιαφερόμενων αλλά με περαιτέρω επιβάρυνση της οικονομικής κατάστασης και της ανταγωνιστικότητας των συνεπών ως προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις επιχειρήσεων.

«Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το όποιο έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία εκτιμάται για το 2014, υπάρχει λόγω της πτώσης των εισφορών σε αυτά τα ταμεία. Αν εισπράττονταν τα € 600 εκατ. από τον φόρο 0,2% στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων, αυτό θα έκλεινε το σχεδόν ισόποσο εκτιμώμενο έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων το 2014. Τα δύο αυτά ποσά αντικατοπτρίζουν από τη μια μεριά το έλλειμμα και από την άλλη έναν από τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να καλυφθεί αυτό το έλλειμμα. Δεν προστίθενται για να μεγαλώσουν το ύψος των νέων μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν το 2014», εκτιμά η Alpha Bank.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Τράπεζας, μετά από 2-έτη στα οποία οι πρωτογενείς δαπάνες του Τακτικού Προυπολογισμού (ΤΠ). μειώνονται κατά τουλάχιστον 3-ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από ότι είχε προγραμματιστεί, είναι μάλλον ανεδαφικό να υποστηρίζεται ότι θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα για να αντισταθμίσουν τα € 200 εκατ. μισθολογικών δαπανών που συνεπάγεται η απόφαση της Κυβέρνησης να μη μειώσει τις συντάξεις των αποστράτων αξιωματικών.

Οι πρωτογενείς δαπάνες της γενικής κυβέρνησης (ΓΚ) θα διαμορφωθούν στα € 80 δις το 2013, από € 112,8 δις το 2009. Αντίθετα, τα έσοδα της ΓΚ θα διαμορφωθούν στα € 81,5 δις το 2013, από € 88,0 δις το 2009.

Επομένως, το σύνολο της δημοσιονομικής προσαρμογής έως σήμερα έχει πραγματοποιηθεί με δραστική και εξαιρετικά επώδυνη περικοπή των πρωτογενών δημοσίων δαπανών.

troikaCΣχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η Alpha αναφέρει ότι εξετάστηκαν σε καλό κλίμα τα εξής:

α) η πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στην τρέχουσα περίοδο. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τον νέο Κώδικα Δικηγόρων, το πρόγραμμα της κινητικότητας στο Δημόσιο τομέα, την εισαγωγή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων (ΕΝ.Φ.Α.) και την αναδιάρθρωση και εκκαθάριση των εταιρειών ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, β) η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2013 και γ) τα βασικά δεδομένα κατάρτισης του Προϋπολογισμού του 2014.

Αναφορικά με την κατάρτιση του Π2014, ο οποίος με βάση το ΜΠΔΣ 2913-2016 θα πρέπει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα στη γενική κυβέρνηση ύψους € 2,8 δις, η Κυβέρνηση και η Τρόικα παρουσιάζονται να διαφωνούν ως προς το ύψος των επιπλέον μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να επιτευχθεί πράγματι αυτό το πλεόνασμα. Η Κυβέρνηση φέρεται να εκτιμά ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα (εκτός από αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί και νομοθετηθεί από τον Νοέμβριο του 2012) ύψους € 0,5 δις, ενώ η Τρόικα φέρεται να εκτιμά ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα ύψους € 1,5 δις. Σχετικά με αυτές τις εκτιμήσεις και τις διαφωνίες σημειώνονται τα ακόλουθα:

Κατ” αρχήν, η διατύπωση εκτιμήσεων όπως οι ανωτέρω από τον Σεπτ.2013 είναι μάλλον πρόωρη. Είναι πολύ πιθανό ότι ο Π2013 θα κλείσει πράγματι με πρωτογενές πλεόνασμα στη γενική κυβέρνηση το οποίο (σύμφωνα με τον ανωτέρω ορισμό της Τρόικα) μπορεί να υπερβεί ακόμη και τα € 1,5 δις.

Αν αυτό συμβεί, τότε η επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή που θα απαιτηθεί το 2014 δεν υπερβαίνει τα € 1,3 δις για πρωτογενές πλεόνασμα στη ΓΚ το 2014 ύψους € 2,8 δις. Αντί αυτού, τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2014 υπερβαίνουν τα € 3,5 δις. Για παράδειγμα, ο νέος ΕΝ.Φ.Α θα εφαρμοστεί από 1.1.2014 και θα εισπραχθεί ολόκληρος ενός του 2014. Ευλόγως επομένως αναμένονται έσοδα ύψους € 2,9 δις, από βεβαιωθέντα έσοδα ύψους € 3,8 δις. Επιπλέον, το 2014 θα εισπραχθεί ένα μεγάλο μέρος των ΦΑΠ 2011 και 2012 και του ΕΕΤΗΔΕ του 2013, μέσω των δόσεων που έχουν διακανονιστεί για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, ή μέσω της πληρωμής αυτών των οφειλών ληξιπρόθεσμα.

(Visited 1 times, 2 visits today)
By