Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μανιάτης για ΔΕΗ: Θα διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων

Απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έδωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ

maniatis-giannis

Διαβεβαιώσεις ότι θα διασφαλιστούν πλήρως τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στη μικρή ΔΕΗ και ότι οι απασχολούμενοι στις τοπικές μονάδες θα έχουν προτεραιότητα λόγω εντοπιότητας, έδωσε στη Βουλή ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, δίνοντας απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων που έχουν ακουστεί στο δημόσιο διάλογο.

Ο Γ. Μανιάτης αφού μίλησε για σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση που θα ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια της ΔΕΗ και το επενδυτικό της πρόγραμμα, απέρριψε κατηγορηματικά πως ξεπουλιέται το πιο παραγωγικό κομμάτι της επιχείρησης. «Αυτό που θα δοθεί στη μικρή ΔΕΗ είναι το 30% και δεν είναι ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο προσοδοφόρο», είπε και πρόσθεσε πως τα έσοδα δεν θα πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς δεν κάνει αυτό την ιδιωτικοποίηση, αλλά στη ΔΕΗ.

Ήδη σε 19 από τις 28 χώρες στην Ε.Ε. ισχύει αντίστοιχο καθεστώς, σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΚΑ που τόνισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο γιατί αποτελεί πολιτική της κυβέρνησης και όχι της ΔΕΗ. «Όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά που θα μεταφερθούν μικρή ΔΕΗ, είναι απολύτως διασφαλισμένα, όπως και των υπολοίπων εργαζομένων στη ΔΕΗ», υπογράμμισε, ενώ απολύτως διασφαλισμένα είναι και τα δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών. «Οι απασχολούμενοι τοπικές μονάδες προτεραιότητα λόγω εντοπιότητας, θα έχουν προτεραιότητα κατά τη διαδικασία των προσλήψεων.

«Στην περίπτωση της μικρής ΔΕΗ δεν υπάρχουν επενδυτές, αλλά η μεταβίβαση δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες, χωρίς όφελος για την κοινωνία και τους έλληνες καταναλωτές», είπε ο Σταμάτης Ρέλιας, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κάνοντας λόγο για νομοσχέδιο που ακρωτηριάζει τη ΔΕΗ.

Την απόσυρση του επιζήμιου νομοσχεδίου, ζήτησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης που ανέφερε ότι το δημόσιο στην ουσία αποσύρεται από αυτόν τον κρίσιμο τομέα. «Θα επιχειρήσουμε να μπούμε στη λογική που επικαλείται η κυβέρνηση και θα αποδείξουμε ότι όχι μόνο δεν ισχύουν διάφοροι νεολογισμοί που ακούγονται, αλλά εγκαθίσταται μία ιδιότυπη ολιγαρχία», είπε.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο καθώς βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση ζήτησε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ενώ εκ μέρους της ΓΣΕΒΒΕ, ο Γιώργος Καββαθάς είπε ότι η κατάτμηση της ΔΕΗ θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να επιλύσει.

Εκ μέρους του συλλόγου διπλωματούχων μηχανικών της ΔΕΗ ο Γρηγόρης Μπαρμπαγιάννης έκανε λόγο «για νομοθετικά πειράματα που εξυπηρετούν τη ντόπια και ξένη κερδοσκοπία», ενώ την αντίθεσή του εξέφρασε και ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος από τη ΓΣΕΕ. Έριξε μάλιστα, και μια μπηχτή προς τον Μιχάλη Ταμήλο για τις δηλώσεις του ότι το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό και μπορεί κάποιος να ζήσει και με λάμπα, λέγοντας πως «όσοι λησμονούν τις εποχές του λύχνου μπορούν μόνοι τους να εξασκήσουν τις κατασκηνωτικές τους επιδιώξεις».

Κατά τάχθηκε και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Οδυσσέας Ντριβάλας, αμφισβητώντας τις διαβεβαιώσεις του υπουργού ΠΕΚΑ ότι θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και ο εκπρόσωπος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Γιώργος Λώλος που ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου. Ο μόνος που εκφράστηκε θετικά ήταν ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νικόλαος Βασιλάκος.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής του και η συζήτηση συνεχίζεται αύριο στα άρθρα. Την ερχόμενη Τρίτη εισάγεται προς συζήτηση στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής και την Τετάρτη αναμένεται να ψηφιστεί.

By