Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μανιάτης: Ενισχύουμε την Ελλάδα στην αγορά των υδρογονανθράκων

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον ενεργειακό κλάδο παρουσίασε ο ΥΠΕΚΑ

maniatis

Στους τρεις βασικούς πυλώνες που κινείται η κυβέρνηση σχετικά με το θέμα της ενεργειακής πολιτικής παρουσίασε τη Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο Συνέδριο του Economist με τίτλο «Η Ευρώπη και ο Αραβικός Κόσμος : Ενισχύοντας τους Πολιτικούς, Επιχειρηματικούς και Επενδυτικούς Δεσμούς»

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα κινείται παράλληλα και συντονισμένα σε τρεις κατευθύνσεις: 

Η πρώτη κατεύθυνση είναι να διασφαλίσουμε την φιλοδοξία της Ε.Ε. ενόψει της μεγάλης πρόκλησης του 2030, η Kλιματική Aλλαγή και η Eνέργεια να συναποτελέσουν ένα βασικό μοχλό στήριξης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και μείωσης του ενεργειακού κοστους για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Η δεύτερη κατεύθυνση στην οποία κινούμαστε είναι η δημιουργία, το άνοιγμα μιας νέας αγοράς. Μιας αγοράς που ήταν ανύπαρκτη τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα. Είναι η αγορά της έρευνας, της αξιοποίησης, της εκμετάλλευσης των εθνικών κοιτασμάτων Yδρογονανθράκων. Είναι μια αγορά η οποία ανοίγει τα φτερά της και τα πρώτα μηνύματα είναι εξαιρετικά θετικά. 

Η τρίτη κατεύθυνση, είναι η ευρύτερη γεωπολιτική και κοινωνικοοικονομική αναβάθμιση της Ελλάδας, μέσα από τη στήριξη όλων των υποδομών που θα βοηθήσουν για τη μεταφορά ενεργειακών πόρων από το σημείο αυτό της Μεσογείου προς τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης. 

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Μανιάτη: 

«Χαίρομαι πολύ που είμαι σήμερα εδώ μαζί σας σε ένα ενδιαφέρον Συνέδριο, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση ανάμεσα στην Ευρώπη και τον Αραβικό κόσμο, ανάμεσα στην Προεδρία της Ε.Ε. στην Ελλάδα και τον Αραβικό κόσμο. 

Και χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί θεωρώ πως το τελευταίο χρονικό διάστημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία να ξαναδούμε τις διαχρονικές, βαθιές, πολύ στενές σχέσεις της Ευρώπης, κυρίως όμως της Ελλάδας, με τον Αραβικό κόσμο. Σχέσεις οικονομικές, πολιτιστικές, πολιτικές, συναισθηματικές, σχέσεις που – σε κάθε περίπτωση – όταν ενισχυθούν μόνο θετικό αποτέλεσμα μπορούν να φέρουν και προς τις δύο πλευρές. 

Έχει επίσης ξεχωριστή σημασία να τονίσουμε πως σήμερα, που είναι στην κορύφωση της διεθνούς επικαιρότητας η κρίση στην Ουκρανία, έχουμε έναν ακόμα λόγο ως Ευρωπαϊκή Ένωση να δούμε πώς οι σχέσεις και με τον Αραβικό κόσμο μπορούν να γίνουν ακόμα στενότερες. Και ασφαλώς, μιλώντας σε μια χώρα που έζησε πολύ δύσκολες στιγμές τα τελευταία οκτώ χρόνια – έκανε μια απίστευτη, πρωτοφανή για τα παγκόσμια χρονικά δημοσιονομική προσαρμογή – να δούμε ακριβώς κατά πόσο η Αειφορία, η Βιωσιμότητα, το Περιβάλλον, η Ενέργεια, μπορούν πραγματικά να συνιστούν ένα υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα στηθεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ένα παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στη βιωσιμότητα και την αειφορία. 

Επιτρέψτε μου επίσης, να σας ενημερώσω ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τη χαρά να έχουμε τρεις διεθνείς συναντήσεις εδώ στην Αθήνα, που επίσης σχετίζονται άμεσα με το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα της σημερινής μας συνάντησης. 

Η πρώτη Διεθνής σύσκεψη – συνάντηση θα είναι η Ευρωμεσογειακή Συνάντηση, όπου στην πραγματικότητα Ευρωπαίοι και άλλες χώρες της Μεσογείου θα συζητήσουν τα ζητήματα της ποιότητας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος. 

Την αμέσως επόμενη μέρα θα λάβει χώρα εδώ στην Αθήνα το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, που θα έχει ως κύριο ζήτημα τη Θαλάσσια Ανάπτυξη. Τον τρόπο δηλαδή, με τον οποίο θα βρούμε νέες διόδιους συνεργασίας και σύνδεσης μεταξύ μας, έτσι ώστε η Μεσόγειος που μας γέννησε, η Μεσόγειος που μας ενώνει, να αποτελέσει έναν ακόμα κρίκο ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης, Γαλάζιας Ανάπτυξης, που μπορεί να δημιουργήσει ως και οκτώ 8.000.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ε.Ε.. 

Και στη συνέχεια, την επόμενη μέρα, θα έχουμε το άτυπο Συμβούλιο των 28 Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., όπου κύριο θέμα θα είναι η ενεργειακή ασφάλεια, οι υποδομές όπως αυτές έχουν ενταχθεί στα Προγράμματα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος και βεβαίως, ο ιδιαίτερος ρόλος που μπορεί να παίξει η Νοτιανατολική Μεσόγειος στα ζητήματα της ενεργειακής αφάλειας της Ε.Ε.. 

Στο επίπεδο της Ελλάδας, κινούμαστε παράλληλα και συντονισμένα σε τρεις κατευθύνσεις: 

Η πρώτη κατεύθυνση είναι να διασφαλίσουμε την φιλοδοξία της Ε.Ε. ενόψει της μεγάλης πρόκλησης του 2030, η Kλιματική Aλλαγή και η Eνέργεια να συναποτελέσουν ένα βασικό μοχλό στήριξης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και μείωσης του ενεργειακού κοστους για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Όλα αυτά κρατώντας πάντα ως σημαία, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να συνεχίσει στα ζητήματα της Kλιματικής Aλλαγής να είναι πρωτοπόρος διεθνική οντότητα, σε πλανητικό επίπεδο. Για να γίνει αυτό όμως, χρειάζεται μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας στη χώρα μας και αυτό ήδη υλοποιείται. 

Η δεύτερη κατεύθυνση στην οποία κινούμαστε είναι η δημιουργία, το άνοιγμα μιας νέας αγοράς. Μιας αγοράς που ήταν ανύπαρκτη τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα. Είναι η αγορά της έρευνας, της αξιοποίησης, της εκμετάλλευσης των εθνικών κοιτασμάτων Yδρογονανθράκων. Είναι μια αγορά η οποία ανοίγει τα φτερά της και τα πρώτα μηνύματα είναι εξαιρετικά θετικά. 

Η τρίτη κατεύθυνση στην οποία κινούμαστε ασφαλώς, είναι η ευρύτερη γεωπολιτική και κοινωνικοοικονομική αναβάθμιση της Ελλάδας, μέσα από τη στήριξη όλων των υποδομών που θα βοηθήσουν για τη μεταφορά ενεργειακών πόρων από το σημείο αυτό της Μεσογείου προς τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης. 

Πολύ συνοπτικά στα θέματα της Κλιματικής Αλλαγής έχουμε: 
•    H Ελλάδα στοχεύει  σε 40% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. 
•    30% στην εισαγωγή Α.Π.Ε στο ενεργειακό ισοζύγιο.
•    Αύξηση κατά 30% της ενεργειακής εξοικονόμησης. 
•    100% στους έξυπνους μετρητές στο ηλεκτρικό μας σύστημα, στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. 
•    100% ηλεκτρική διασύνδεση όλων των ελληνικών νησιών με την ηπειρωτική χώρα.

Επενδύουμε σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο μέχρι το 2020, 3,1 δισ. ευρώ για να υλοποιήσουμε τους στόχους αυτούς και οι εκτιμήσεις είναι ότι θα δημιουργηθούν πάνω από 20.000 νέες θέσεις εργασίας.
Τα 3.1 δις της ενέργειας, μαζί με τα 3.4 δισ. Ευρώ που θα επενδυθούν σε θέματα περιβάλλοντος, συνιστούν πια τη μεγάλη επενδυτική πρόκληση από πλευράς απασχόλησης έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών. 

Οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς είναι πάρα πολύ σημαντικές. Ήδη, έχουμε εξυγιάνει το λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ για να τρέχουν κανονικά οι πληρωμές στις Α.Π.Ε. 

Η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στο, τομέα της ενέργειας η ΔΕΗ, βγήκε με ομολογιακό δάνειο και υπερκάλυψε κατά έξι φορές την ανάγκη που είχε. 

Η ΡΑΕ τροποποιεί μέχρι το φθινόπωρο τη χονδρική αγορά, για να έχουμε φθηνή χονδρική ενέργεια από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες. 

Και περνάμε στον δεύτερο μεγάλο άξονα, που είναι η δημιουργία αυτής της νέας αγοράς, της αγοράς Υδρογονανθράκων. 

– Νέο θεσμικό πλαίσιο. Διαφανές, αποτελεσματικό, εξαιρετικά ελκυστικό στους επενδυτές. 
– Ολοκλήρωση των πρώτων τριών διαγωνισμών “Οpen Door”. Έχουμε παραδώσει τα σχέδια των συμβάσεων, περιμένουμε το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο για να προχωρήσουμε στις υπογραφές. 
– Πριν λίγες μέρες μια μεγάλη ενεργειακή εταιρεία, η Ιταλική ENEL, εκδήλωσε το ενδιαφέρον της – πρώτη φορά εκδηλώθηκε ενδιαφέρον τα τελευταία 15 χρόνια – για χερσαίες περιοχές της χώρας. 
– Και έχει κατατεθεί ενδιαφέρον και για μία ακόμη περιοχή στο βόρειο μέρος της χώρας. Είμαστε λοιπόν σε μία πλήρη εξέλιξη να αξιοποιήσουμε και το χερσαίο κομμάτι της Ελλάδας για έρευνα Υδρογονανθράκων. 
– Μέσα στο καλοκαίρι, αρχές καλοκαιριού, θα βγούμε στο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων σε όλο το Ιόνιο και νότια της Κρήτης, προκειμένου να διερευνήσουμε σχεδόν τη μισή θαλάσσια έκταση της χώρας για να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων. 
– Έχουμε θεσμοθετήσει ότι όλα τα μελλοντικά έσοδα από τους Υδρογονάνθρακες θα  δημιουργήσουν έναν εθνικό κουμπαρά, σύμφωνα με το πρότυπο της Νορβηγίας, το Ταμείο  Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών, έτσι ώστε πράγματι τα έσοδα της προίκας που χάρισε η φύση στη πατρίδα μας να πάνε στις επόμενες γενεές. 
– Και τροποποιούμε, επίσης, τον τρόπο παροχής γνώσεων σε πάρα πολλά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας. Διότι πια, δημιουργείται μια νέα αγορά με εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας για τους Έλληνες επιστήμονες, από τους μηχανικούς πετρελαίου μέχρι και τους οικονομολόγους και τους νομικούς. 

Και ο τρίτος βασικός πυλώνας των δράσεών μας για Αειφόρο Ενέργεια, σ΄ αυτές τις κρίσιμες στιγμές, είναι η Γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας.

– Αγωγός TAP, μεταφοράς Φυσικού Αερίου από Κασπία προς Ευρώπη. Ήδη oλοκληρώνονται οι διαδικασίες για το τμήμα του στην Ελλαδική επικράτεια. 
– Ολοκληρώθηκε η πώληση του 66% του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) στην Αζέρικη Socar. Οι διαδικασίες αυτές δρομολογήθηκαν και υλοποιούνται με βάση και τις προδιαγραφές της Ε.Ε.
– Αυξάνουμε κατά 75% την αποθηκευτική ικανότητα ενός εκ των επτά μόλις σημείων εισόδου LNG στην Ευρώπη. Αυξάνουμε κατά 95.000 κυβικά μέτρα την αποθηκευτική ικανότητα της Ρεβυθούσας. Από 130.000 m3 στα 225.000 m3. Αναβαθμίζουμε τον στρατηγικό ρόλο αυτού του εθνικού σημείου εισόδου LNG στην Ευρωπαϊκή αγορά.
– Ξεπεράσαμε τις καθυστερήσεις του παρελθόντος στον διασυνδετήριο αγωγό Φυσικού Αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, IGB. Ήδη, ολοκληρώθηκαν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, μέσα στο Φθινόπωρο αναμένουμε να παρθεί η τελική επενδυτική απόφαση και εντός του  στο 2016, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μπορεί να ρέει φυσικό αέριο από Ελλάδα προς Βουλγαρία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η εταιρία του αγωγού IGB έχει ήδη κάνει τις πρώτες συνεννοήσεις και συμφωνίες με την κοινοπραξία του TAP, έτσι ώστε ο IGB να τροφοδοτείται και από το αέριο του αγωγού TAP.
– Ξεκινώντας ο αγωγός IGB, μπορεί να έχει και μια δεύτερη πηγή τροφοδοσίας του. Μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG, ένα FSRU, που με ευθύνη της ΔΕΠΑ βρίσκεται ήδη σε εξαιρετικά ώριμο στάδιο. Μια ανάλογη μονάδα σχεδιάζεται να γίνει στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Και οι δύο μονάδες έχουν ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος, άρα στο χώρο της βόρειας Ελλάδας, στο μαλακό υπογάστριο των Ανατολικών Βαλκανίων, δημιουργείται μια πολύ σημαντική πηγή νέας τροφοδοσίας των βορειότερων γειτόνων με Φυσικό Αέριο.
– Και κλείνει ο κύκλος αυτός με έναν νέο αγωγό, έναν αγωγό που έχει μια άλλη λογική. Τον έχουμε ονομάσει ABC (Aegean – Baltic Corridor). Είναι ένας αγωγός που θα συνδέσει το Αιγαίο με την Βαλτική και η βασική του φιλοσοφία είναι όχι να κατασκευάσει νέες υποδομές, νέα pipelines, αλλά να δημιουργήσει αυτές τις ελλείπουσες συνδέσεις λίγων δεκάδων ή μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων, ανάμεσα στα εθνικά δίκτυα επτά (7) χωρών και με τον τρόπο αυτό να δημιουργηθεί ένας αγωγός μεταφοράς. Είναι ο αγωγός ο οποίος θα μεταφέρει Φυσικό Αέριο από Ελλάδα, προς Βουλγαρία-Ρουμανία-Ουγγαρία-Τσεχία-Σλοβακία και Πολωνία.

Με όλα όσα σας προανέφερα, θεωρώ πως η Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας μπορεί, κοιτώντας τον κάθε επενδυτή στα μάτια, να διεκδικήσει νέες επενδυτικές προοπτικές και δυνατότητες, στην πραγματικότητα να συνάψει στενότερους δεσμούς με τον παγκόσμιο επενδυτικό κόσμο της ενέργειας.

Σας ευχαριστώ πολύ.»   

By