Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Μανιφέστο» και εκπλήξεις από ΔΗΜΑΡ

Eνα «ηχηρό» βήμα, μια κίνηση υπέρβασης των κομματικών τειχών, με σαφή «Οδικό Χάρτη» για τον «τρίτο πόλο αναφοράς για μελλοντικές κυβερνήσεις συνεργασίας» και την ισχυρή παρουσία της ΔΗΜΑΡ παρά την άρνηση της ηγεσίας για κεντροαριστερό «γάμο» προς τις ευρωεκλογές, έγινε χθες στο Περιστέρι και στην εκδήλωση των «58».

1Από την πρώτη μαζική εκδήλωση στο «Ακροπόλ» μέχρι τη χθεσινή στη Δυτική Αθήνα, οι «58» απέκτησαν όνομα -«Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη»- και σε λίγο θα έχουν νέο σύμβολο και πολλά νέα πρόσωπα στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Τη δέσμευση του Γιάννη Βούλγαρη (στην αρχή της ομιλίας του) άκουσαν ο απερχόμενος γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο Γρηγόρης Ψαριανός και πολλά τοπικά στελέχη του κόμματος που με την παρουσία τους έδειξαν ότι κόντρα στην πλειοψηφούσα άποψη της Αγ. Κωνσταντίνου μπορούν να «συνυπάρξουν» με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν αποφασίσει την κοινή κάθοδο των κεντροαριστερών δυνάμεων στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Στην κατάμεστη αίθουσα στο Δημαρχείο του Περιστερίου ήταν από το ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας του, Ν. Ανδρουλάκης, ο Ο. Κωνσταντινόπουλος, ο Χρ. Πρωτόπαπας και η Αθηνά Δρέττα, καθώς και στελέχη του κόμματος και από τις γύρω περιοχές.

1«Ολοι αυτοί, όλοι εμείς, θα βρεθούμε σε μια μεγάλη Πρώτη Συνέλευση προς τα τέλη του Φεβρουαρίου για να ιδρύσουμε την Παράταξη και να ξεκινήσουμε την πορεία προς τις εκλογές για την Ευρώπη και για την ενίσχυση των τοπικών αρχόντων που κινούνται στο πνεύμα των «5 Δημάρχων» – του Μπουτάρη και του Καμίνη. Μαζί θα είναι ο υποψήφιος των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, Μάρτιν Σουλτς και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι του ΕΣΚ. Θα σηματοδοτήσουμε έτσι την ιδεολογική ένταξη της Παράταξης στον χώρο της ευρω-κεντροαριστεράς», ανακοίνωσε ο Γ. Βούλγαρης που, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με τον Ευ. Βενιζέλο για τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων (όπως και με τις άλλες κινήσεις του χώρου).«Θα είναι μια παράταξη πολιτών, όχι κομματικών μηχανισμών», υποστήριξε ο κ. Βούλγαρης, που η ομιλία του είχε τα χαρακτηριστικά ενός «μανιφέστου» της παράταξης, απευθύνοντας κάλεσμα προς όλους στον ευρύτερο χώρο, υπογραμμίζοντας ότι δεν ζητείται η αυτοδιάλυση των κομμάτων.

1Απευθύνθηκε στους απλούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, των Οικολόγων, στους ανένταχτους και στους νέους ανθρώπους που «πρέπει να βρουν τις πόρτες ανοιχτές της παράταξης».

«Θέλουμε να τραβήξουμε μια θεμελιακή πολιτική διαχωριστική γραμμή ρήξης με το πολιτικό – κομματικό σύστημα, παλιό και νέο, που αποτελεί προς το παρόν εμπόδιο στην προοπτική ανασυγκρότησης της χώρας», είπε ο Γ. Βούλγαρης, ενώ ο Σταύρος Μπένος με την ομιλία του πρότεινε «κάλπες» για τη συγκρότηση της ευρωλίστας και φέρνοντας δύο παραδείγματα, τη δημιουργία των ΚΕΠ και της ανασυγκρότησης της πόλης της Καλαμάτας, επεσήμανε ότι για να πετύχεις κάτι δεν χρειάζονται πολλοί, αλλά πάθος!

Παρουσίαση θέσεων
Προτάσεις για κράτος Πρόνοιας

Η Κεντροαριστερά αποκτά και θέσεις. Στην ταβέρνα «Ο Ηλίας» στο Περιστέρι συνεχίστηκε μετά την εκδήλωση η συζήτηση που είχε ξεκινήσει στα «πηγαδάκια» για τον προγραμματικό «οδικό χάρτη» της παράταξης, το σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης. Το πρωτογενές πλεόνασμα να δοθεί στους φτωχούς και όχι σε προστατευόμενες εκλογικές πελατείες. Ηταν η φράση στην ομιλία του του Γ. Βούλγαρη που θεωρείται ευθεία βολή κατά της ενδεχόμενης απόφασης να δοθούν πόροι από το πλεόνασμα για παράδειγμα στους ένστολους και όχι στις οικογένειες με ανέργους.

Μεταξύ των προτάσεων είναι: αλλαγή στο κράτος πρόνοιας, προτεραιότητες στις οικογένειες με παιδιά χωρίς κανέναν εργαζόμενο, συχνά χωρίς βιβλιάριο ασθενείας ή άλλη εισοδηματική ενίσχυση, δωρεάν πρόσβαση για όλους σε ένα βασικό πακέτο υπηρεσιών υγείας, αποκατάσταση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», επέκταση της παιδικής φροντίδας, γεύματα στα σχολεία για τους μαθητές δημοτικού (το υποστηρίζει ο ΟΟΣΑ), εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε εθνική κλίμακα, επιμήκυνση του τακτικού επιδόματος ανεργίας από 12 σε 24 μήνες κ.ά.

200 βουλευτές
Οι «58» τάσσονται υπέρ της πολιτικής ηθικής και τη διερεύνηση κάθε ενδεχόμενου σκανδάλου από τη Δικαιοσύνη μέχρι τελευταίας κεραίας, υπέρ της απομάκρυνσης των κομμάτων από το κράτος και της λογικής του 4-2-1 που υπήρχε στην τρικομματική κυβέρνηση για τον ορισμό ηγεσιών στις θέσεις-κλειδιά, ενώ εισηγούνται τη μείωση των βουλευτών από 300 σε 200, την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, την άμεση τροποποίηση της χρηματοδότησης των κομμάτων και του «πόθεν έσχες» των πολιτικών.

ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr

(Visited 1 times, 1 visits today)
By