Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

«Μαουνιέρηδες και Μπριγιαντίνες». Τα πρώτα ντέρμπι, τα κηδειόχαρτα και η μαύρη αγορά των εισιτηρίων…

Όσο ο μύθος του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού μεγάλωνε, η ζήτηση εισιτηρίων για τα ντέρμπι αυξανόταν και η μαύρη αγορά οργίαζε.

kidiaΟι «μαυραγορίτες» προμηθεύονταν συνήθως τα πολυπόθητα εισιτήρια από κάποιο γνωστό τους  παίκτη ή εργαζόμενο στο γήπεδο, χωρίς φυσικά να αποκαλύπτουν τι θα τα κάνουν. Στη συνέχεια έβγαιναν στη μαύρη αγορά και τα πουλούσαν πολύ ακριβά. Το 1968 ένα εισιτήριο για αγώνα Ολυμπιακού Παναθηναϊκού πουλήθηκε για 10.000 δραχμές στη μαύρη αγορά ενώ η αρχική του τιμή ήταν από 100 έως 300 δραχμές. Το ποσό ήταν υπέρογκο, αλλά οι φανατικοί οπαδοί δεν λογάριαζαν τα έξοδα. Επίσης είναι προφανές ότι και τότε για κάποιους «λεφτά υπήρχαν»….

Η ειρηνική συνύπαρξη των οπαδών

Τη δεκαετία του ’60 και του ’70, στο γήπεδο ήταν οπαδοί και των δύο ομάδων. Έφταναν στο γήπεδο αρκετές ώρες νωρίτερα από την έναρξη του αγώνα για να εξασφαλίσουν μια καλή θέση στην κερκίδα. Όσο περίμεναν έπαιζαν μεταξύ τους τάβλι, χαρτιά και συζητούσαν ήρεμα. Τα επεισόδια εκείνη την εποχή γίνονταν κυρίως μέσα στον αγωνιστικό χώρο, όταν τσακώνονταν οι παίκτες.

26Τα πρώτα ποδοσφαιρικά συνθήματα δεν είχαν βρισιές, αλλά πολύ χιούμορ

«Μαουνιέρηδες» για τους Ολυμπιακούς και «Μπριγιαντίνες» για τους Παναθηναϊκούς ήταν οι πιο συνηθισμένοι χαρακτηρισμοί. Οι έννοιες «βάζελοι» και « γαύροι» καθιερώθηκαν αρκετά χρόνια αργότερα Παρόλο που οι οπαδοί δεν χρησιμοποιούσαν βρισιές, τα συγγενικά πρόσωπα των παικτών είχαν ανέκαθεν την τιμητική τους. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Ηλίας Υφαντής ανέφερε στη «Μηχανή του Χρόνου» ότι όταν ήθελαν να τον πειράξουν οι φίλαθλοι του φώναζαν «Ελενίτσα το φουρό σου», όπως ήταν το όνομα της τότε κοπέλας του και μετέπειτα συζύγου του.

neoKaraiskaki-oldΤη δεκαετία του ‘60 καθιερώθηκαν και οι «κηδείες» που γίνονταν μετά από κάθε ντέρμπι….

Οι οπαδοί, με αρκετή δόση μαύρου χιούμορ κυκλοφορούσαν αγγελτήρια κηδείας για την ομάδα που είχε χάσει και έκαναν ακόμα και εικονικές κηδείες. Από τη δεκαετία του ’80 το κλίμα στα γήπεδα άρχισε να αλλάζει. Τα συνθήματα απέκτησαν υβριστικό και προσβλητικό χαρακτήρα. Ο ρομαντισμός της παλιάς εποχής χάθηκε. Σήμερα θεωρείται δεδομένο ότι οι φίλαθλοι των ομάδων δεν μπορούν να συνυπάρξουν στο ίδιο γήπεδο….

Για να θυμούνται οι παλαιοί (οι νέοι, δεν μαθαίνουν).

By