Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μαρτύριο με… δόσεις

Τα επόμενα καυτά μέτωπα της κυβέρνησης- Απολύσεις, διαθεσιμότητα και χρηματοδοτικό κενό.

© FOSPHOTOS Panayiotis Tzamaros
© FOSPHOTOS Panayiotis Tzamaros

Μετά από μία θερμή κοινοβουλευτικά εβδομάδα, τα δύσκολα για την κυβέρνηση δεν έχουν περάσει. Και αυτό καθώς στο υπόλοιπο του καλοκαιριού δεν έχει μπροστά της κάποια κρίσιμη ψηφοφορία, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν έχει ανοιχτά καυτά μέτωπα.

Η επόμενη επίσκεψη της τρόικας το φθινόπωρο θα πρέπει να βρει την κυβέρνηση έτοιμη όσον αφορά στην εφαρμογή του πολυνομοσχεδίου, τη δεύτερη δόση απολύσεων και διαθεσιμότητας, αλλά και την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κενού. Από την υλοποίηση των προαπαιτούμενων βήμα- βήμα εξαρτάται η εκταμίευση των υπόλοιπων δόσεων που εκκρεμούν, από τα συνολικά 37,9δισ ευρώ που έχει προβλεφθεί να λάβει η χώρα εντός του 2013.

Μέσα στον Ιούλιο θα εκταμιευθούν 2,5 δισ. ευρώ από τον EFSF και θα γίνουν 1,5 δις. Ευρώ από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Τον Αύγουστο είναι η εκταμίευση του μεριδίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (1,8δισ ευρώ), η οποία θα αποφασιστεί επισήμως σε συνεδρίαση του Ταμείου στο τέλος Ιουλίου.

Τον Οκτώβριο αναμένεται να εκταμιευθεί η τρίτη δόση της… δόσης, ύψους συνολικά 1δισ ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα. Την ίδια περίοδο φτάνει η τρόικα στην Αθήνα και διενεργούνται και τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες.

Μέχρι τότε, πρέπει η κυβέρνηση να έχει προχωρήσει για διαθεσιμότητα- απολύσεις εν μέσω αντιδράσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση, την παιδεία και την υγεία, που αποτελούν την κύρια δεξαμενή για τη διαθεσιμότητα, όπου υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί να βρεθούν άλλες 12.500. Αναζητούνται επίσης οι υπόλοιποι 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι που θα απολυθούν μέχρι τέλος του 2013. Στο τραπέζι έχει πέσει η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και παράλληλα η κυβέρνηση αναμένει πολλές αποχωρήσεις λόγω επίσπευσης εκδίκασης των 7.000 υποθέσεων συμβασιούχων του δημοσίου, που παραμένουν στην εργασία τους με προσωρινές διαταγές, μέχρι το Νοέμβριο.

Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση η τρόικα πρέπει να εγκρίνει ποιες αποχωρήσεις προσμετρώνται στο στόχο των απολύσεων, ενώ το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει επαναφέρει σε πρώτη προτεραιότητα το θέμα των επίορκων, των κοπανατζήδων και των διορισθέντων με πλαστά πιστοποιητικά. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι αυτή τη φορά θα υπάρξουν αποτελέσματα όσον αφορά στους επίορκους, αποδίδοντας τις ισχνές επιδόσεις του προηγούμενου έτους σε απροθυμία της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το πιο καυτό μέτωπο της επόμενης αξιολόγησης αναμένεται όμως να είναι το δημοσιονομικό κενό, το οποίο για τη διετία 2013-2014 αγγίζει τα 2δισ ευρω και για τη διετία 2015-2016 υπολογίζεται στα 5δισ ευρώ.

Το φθινόπωρο η τρόικα θα ελέγξει την απόδοση των μέτρων για την τρύπα στον ΕΟΠΥΥ και την απώλεια εσόδων από τη μη εφαρμογή του 2 τοις χιλίοις στο τζίρο των επιχειρήσεων. Και φυσικά όπου διαπιστωθεί ότι δεν αποδίδουν τα ισοδύναμα, δεν αποκλείεται να ζητήσει νέα μέτρα..

(Visited 1 times, 1 visits today)
By