Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Μας αντικαθιστούν με… ρομπότ

Μια νέα εργατική επανάσταση ξεκινά αυτή τη φορά χωρίς ανθρώπους

robot restaurantΜε τη ραγδαία αύξηση μισθών στην Κίνα και την αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού, η μέρα που τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν τα ανθρώπινα εργατικά χέρια είναι κοντά, υποστηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη της βιομηχανίας ηλεκτρονικών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, μια νέα «φουρνιά» ρομπότ είναι στα σκαριά. Η γκάμα περιλαμβάνει από ανθρωποειδή υψηλής τεχνολογίας με όραση, αφή ακόμη και μαθησιακές δυνατότητες έως ρομπότ χαμηλού κόστους, που συναγωνίζονται ευθέως τους κατώτατους μισθούς στην Κίνα.

Εντός της επόμενης 5ετίας οι τεχνολογίες αυτές θα μεταμορφώσουν τα κινεζικά εργοστάσια, αναφέρουν στελέχη και ταυτόχρονα να καλύψουν το αυξανόμενο κενό ζήτησης – προσφοράς για εργατικά χέρια, καθώς οι νεαροί Κινέζοι είναι ολοένα και πιο απρόθυμοι να ασχοληθούν με χειρονακτικές  εργασίες. Το πως θα εξελιχθεί στην πράξη αυτή η μεταμόρφωση, θα καθορίσει και τί μέρος της παραγωγής ηλεκτρονικών θα παραμείνει στα χέρια της Κίνας.

Στο «παιχνίδι» πρωταγωνιστούν εκτός από τους παραδοσιακούς κατασκευαστές ρομπότ, όπως είναι η ελβετική ABB Group και η γερμανική Kuka AG, και ασιατικές εταιρείες σαν την Delta Electronics και τη Foxconn Technology Group, μαζί με μικρότερους παίχτες όπως η δανέζικη Universal Robots, οι οποίες επίσης αναζητούν τρόπους για να κατασκευάσουν καλύτερα ρομπότ.

Ωστόσο στελέχη της αγοράς τονίζουν ότι η αυτοματοποίηση της κινεζικής παραγωγής θα χρειαστεί χρόνια για να ολοκληρωθεί και θα πρέπει να αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις όπως το υψηλό κόστος των εξελιγμένων ρομπότ, οι τεχνικοί περιορισμοί ακόμη και ο περιορισμός της ευελιξίας που θα επιφέρει στα εργοστάσια η αντικατάσταση ανθρώπων με μηχανές.

«Αν οι παραγγελίες μειωθούν, μπορείς να απολύσεις εργάτες, δεν μπορείς να απολύσεις ένα ρομπότ» εξηγεί ο Tim Li, αντιπρόεδρος της ταϊβανέζικης εταιρείας κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών Quanta Computer.

Μία από τις νεώτερες εταιρείες του χώρου, η επίσης ταϊβανέζικη Delta, που φτιάχνει φορτιστές για μάρκες όπως η Apple, έχει ξεκινήσει το τελευταίο έτος ένα φιλόδοξο σχέδιο. Να κατασκευάσει ρομπότ τόσο φθηνά ώστε να αντικαταστήσουν τους κινέζους εργάτες. Ελπίδα της εταιρείας είναι το 2016 να μπορέσει να βγάλει στην αγορά ένα μονόχερο ρομπότ (το οποίο ήδη δοκιμάζει) , το οποίο θα μπορεί να μετακινεί και να συναρμολογεί αντικείμενα και όλα αυτά προς 10.000 δολάρια. Τιμή ιδιαίτερα ανταγωνιστική αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι τα σημερινά ρομπότ κοστίζουν τουλάχιστον τα διπλά χρήματα.

Η τιμή αυτή είναι επίσης χαμηλότερη από τον μισθό ενός κινέζου εργάτη ενώ ακόμη ένα πλεονέκτημα του ρομπότ είναι ότι μπορεί να δουλεύει ασταμάτητα.

Εκτός Ταϊβάν, υπάρχουν εταιρείες που εργάζονται πάνω σε πιο φουτουριστικά ρομπότ τα οποία θα μπορούν εύκολα να επαναπρογραμματιστούν και θα είναι αρκετά έξυπνα ώστε να μπορούν να εργαστούν πλάι – πλάι με ανθρώπους χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμού. Το κόστος τους είναι μεγαλύτερο από αυτό ενός εργάτη ωστόσο η ψαλίδα κλείνει όσο ο κατώτατος μισθός ανεβαίνει με διψήφιο ρυθμό.

Τα ρομπότ εδώ και καιρό είναι τεχνικά ικανά να εκτελέσουν εργασίες συναρμολόγησης ωστόσο προς το παρόν τα ανθρώπινα χέρια παραμένουν φθηνότερα.  Επίσης οι άνθρωποι είναι πιο ικανοί στο να εναλλάσσουν καθήκοντα χωρίς να χρειάζονται… επαναπρογραμματισμό όπως τα ρομπότ.

Οπως όλα δείχνουν η «μάχη» ανθρώπου – ρομπότ προβλέπεται σκληρή με αβέβαιο προς το παρόν το ποιος θα κερδίσει στο τέλος.

 

 

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By