Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Μας προετοιμάζει το ΔΝΤ για κούρεμα καταθέσεων;

Προβοκάτορας ή «λαγός»; Τι απαντούν στο «thepaper.gr» έμπειρα στελέχη της αγοράς

Copyright: AFP

Του Αντώνη Τάντουλου

Αν η ιδέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περί επιβολής έκτακτης φορολόγησης κατά 10% των καταθέσεων σε χώρες της Ευρωζώνης, ερχόταν μερικούς μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα την περίοδο που εξελισσόταν το «κούρεμα» στην Κύπρο, το λιγότερο που θα είχε συμβεί θα ήταν οι Έλληνες καταθέτες να συνέρρεαν στα τραπεζικά γκισέ για να τραβήξουν τα χρήματά τους.

Σήμερα και με δεδομένη την διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, η «βόμβα» που πυροδοτεί το Ταμείο μοιάζει εξ πρώτης όψεως ως μια προβοκατόρικη όσο και τραβηγμένη άποψη, που δεν μπορεί να υιοθετηθεί, όμως εκείνοι που γνωρίζουν κάτι περισσότερο για την τακτική του ΔΝΤ, επιμένουν πως τέτοιου είδους θέματα δεν ανοίγουν τυχαία. Και σε τόσο κρίσιμη χρονική συγκυρία.

Θυμίζουν δε με νόημα πως το Κυπριακό «bail in» είχε ανακοινωθεί δυο μήνες νωρίτερα από την Wall Street Journal, που θεωρείται ως ο επικοινωνιακός βραχίονας της Αμερικάνικης οικονομικής πολίτικης και κατά συνέπεια και του ΔΝΤ.

Γιατί όμως το Ταμείο επιλέγει την εύκολη λύση παρά το γεγονός ότι στις σελίδες 39-40 του επίμαχου report που φέρει τον τίτλο «Fiscal Monitor», διευκρινίζει πως η λύση της φορολογίας καταθέσεων είναι μια επιλογή που σίγουρα θα δημιουργήσει επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Το «thepaper.gr» επικοινώνησε με έμπειρους κύκλους, λαμβάνοντας μια αρκετά διφορούμενη ερμηνεία, υπό την έννοια πως κάνεις αυτή την ώρα δεν μπορεί να αποκωδικοποιήσει εντελώς την «επιθετική» αυτή πρόταση, όπως την χαρακτηρίζουν.

Διότι από την μια μεριά εκτιμούν πως γενικότερα οι άνθρωποι του ΔΝΤ (όπως και οι ΗΠΑ) έχουν πάρει απόφαση πως δεν θα βρουν κοινή συνισταμένη συζήτησης με την Ευρώπη στο θέμα του χρέους και ειδικά των χωρών του Νότου και αρά αποστασιοποιούνται προβαίνοντας σε μια ακραία πρόταση.

Και από την άλλη οι ίδιες πηγές προσθέτουν και το «με αυτούς ποτέ δεν ξέρεις..» δεδομένου ότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει κατηγορηματικά πως το ΔΝΤ δεν αναλαμβάνει τον ρόλο του «λαγού» προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος που απαιτείται για να φτάσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην μεγάλη απόφαση…

Πάντως η αλήθεια είναι πως ένας έκτακτος φόρος της τάξεως του 10% στις Ελληνικές καταθέσεις θα εξασφάλιζε στο κράτος περί τα 16 δισ. ευρώ έσοδα, όσα δηλαδή λείπουν από την Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια σύμφωνα πάντα με το πιο απαισιόδοξο σενάριο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By