Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Μαχαίρι στο Δημόσιο για όσους έχουν χαμηλά προσόντα

Μικρότερο δημόσιο τομέα ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

lagarde trialΟι αυστηρές συστάσεις συνόδευσαν την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 1,72 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε επικεντρώθηκε στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και στην εισαγωγή του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ έκανε αναφορά στην πρόοδο των ελληνικών αρχών στη μείωση των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών, ωστόσο υπογράμμισε πως οι θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και πέρα από αυτόν, δεν συμβαδίζουν με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. «Οι μεγαλύτερες προσπάθειες στις μεταρρυθμίσεις παραμένουν το κλειδί για την οικονομική ανάκαμψη και τη διαρκή ανάπτυξη», τόνισε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, προσθέτοντας πως οι βαθύτερες μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα είναι ζωτικής σημασίας για να ολοκληρωθεί η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και το πρόγραμμα να προχωρήσει με την ευρεία στήριξη της κοινής γνώμης.

Επίσης, υπογράμμισε πως η πρόοδος στον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης εξακολουθεί να υπολείπεται από τα απαιτούμενα και πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε να ενισχυθεί η αυτονομίας της και η επιχειρησιακή της αποτελεσματικότητα. Η Κ. Λαγκάρντ χαρακτήρισε σημαντικό να υπάρξει επαρκής προετοιμασία για να εφαρμοσθεί με επιτυχία ο φόρος ακίνητης περιουσίας. «Είναι σημαντικό να αποφευχθούν αλλαγές στη φορολογική πολιτική που θα υπονομεύσουν τα έσοδα», τόνισε για το θέμα αυτό.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε πως με δεδομένη την «αργή πρόοδο» στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην εξασφάλιση της εξόδου του μη καταρτισμένου προσωπικού από το Δημόσιο και στην πρόσληψη νέου προσωπικού με τα κατάλληλα προσόντα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By