Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

«Μαϊμούδες» αξίας 1 δισ. ευρώ «πιάστηκαν» στα ευρωπαϊκά τελωνεία

Τα τσιγάρα πρώτα στη λίστα των προϊόντων που κατακρατήθηκαν

tsigaraΤα τελωνεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατακράτησαν περίπου 40 εκατομμύρια προϊόντα για τα οποία υπήρχαν υπόνοιες ότι παραβιάζουν τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας το 2012 (οι γνωστές «μαϊμούδες»), σύμφωνα με σχετική ετήσια έκθεση της Κομισιόν.

Παρότι το ποσό αυτό είναι κατώτερο από τα στοιχεία του 2011, η αξία των κατακρατηθέντων εμπορευμάτων παραμένει υψηλή, ανερχόμενη σε 1 δισ. ευρώ περίπου. Η έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, παρέχει επίσης στατιστικά στοιχεία σχετικά με το είδος, την προέλευση και τον τρόπο μεταφοράς των προϊόντων παραποίησης/απομίμησης που κατακρατήθηκαν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Τα τσιγάρα είναι από τις σημαντικότερες κατηγορίες προϊόντων που κατακρατήθηκαν (31%), ενώ διάφορα εμπορεύματα (π.χ. φιάλες, φανοί, κόλλες, μπαταρίες, σκόνες καθαρισμού) ήταν η επόμενη κατηγορία (12%), ακολουθούμενη από τα υλικά συσκευασίας (10%). Τα δέματα ταχυδρομείου και ταχυμεταφορών συνέχισαν να αντιπροσωπεύουν το 70% περίπου των τελωνειακών παρεμβάσεων το 2012, με το 23% των κατακρατηθέντων δεμάτων να αφορούν φάρμακα.

Ο επίτροπος Φορολογίας, Τελωνείων, Στατιστικών, Εσωτερικού ελέγχου και Καταπολέμησης της απάτης, Άλγκιρντας Σεμετά, δήλωσε: «Τα τελωνεία αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας της ΕΕ κατά των προϊόντων απομίμησης/παραποίησης που υπονομεύουν τις νόμιμες επιχειρήσεις. Η σημερινή έκθεση δείχνει το μέγεθος και τη σημασία του έργου που επιτελούν τα τελωνεία στον τομέα αυτό. Θα συνεχίσω να πιέζω για ακόμη μεγαλύτερη προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στην Ευρώπη, μέσω της συνεργασίας μας με τους διεθνείς εταίρους, τη βιομηχανία και τα κράτη μέλη.»

Όσον αφορά την προέλευση των προϊόντων απομίμησης/παραποίησης, η Κίνα εξακολουθεί να είναι η κύρια πηγή. Ωστόσο, για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, η πρώτη πηγή προέλευσης ήταν άλλες χώρες, όπως το Μαρόκο για τα τρόφιμα, το Χονγκ Κονγκ για το CD/DVD και άλλα προϊόντα καπνού (κυρίως ηλεκτρονικά τσιγάρα και υγρά υλικά γέμισής τους), και η Βουλγαρία για υλικά συσκευασίας. Το 90 % περίπου όλων των κατακρατηθέντων προϊόντων είτε καταστράφηκαν είτε αποτέλεσαν αντικείμενο δικαστικής διαδικασίας για τον προσδιορισμό της παράβασης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By