Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Μαύρα» τα βλέπουν οι “Ελληνες

Η ύφεση και τα μέτρα λιτότητας κάνουν τους Ελληνες να ξεχειλίζουν απαισιοδοξία.

-Του Χρυσόστομου Τσούφη-

Farmers Distrubute their Products For Free to People / ??????? ????????? ?????? ??? ??????? ???? ?????7 στους 10 “Ελληνες δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας , ποσοστό κατά 2 μονάδες αυξημένο σε σχέση με την έρευνα του Ιανουαρίου. Το ποσοστό αισιοδοξίας μειώθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, από το 19% στο 15%.

Στην έρευνα της ALCO για το ΕΒΕΑ, με τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο», δηλώνουν απαισιόδοξοι, σχεδόν 8 στους 10 δήλωσαν απαισιόδοξοι σχετικά με την πορεία των προσωπικών τους οικονομικών (77%), σημειώνοντας ελάχιστη αύξηση από το αντίστοιχο ποσοστό της προηγούμενης περιόδου. Αρκετά σημαντική μεταβολή, όμως, σημείωσε το ποσοστό αισιοδοξίας των συμμετεχόντων, το οποίο κατέληξε στο 13% από το 17% που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2012.

Το 46% των συμμετεχόντων θεωρούν πως τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό, 26%, απάντησε αρνητικά διατηρώντας τις επιφυλάξεις του.

Σε ερώτηση για το θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων το 51% θεωρεί πως οι αποφάσεις για τις απεργίες θα πρέπει να λαμβάνονται από το σύνολο των εργαζομένων, ενώ το 27% θεωρεί τις συνδικαλιστικές ηγεσίες αξιόπιστες για τον ρόλο αυτό.

Το ΕΒΕΑ ζήτησε την γνώμη των πολιτών για το αν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μπορούν να συνδέσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση με την αγορά εργασίας. Περισσότεροι από 6 στους 10 (63%) συμμετέχοντες θεωρούν ότι η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων  μπορεί να συμβάλει στη διασύνδεση των πανεπιστημίων με την επιχειρηματικότητα και την αγορά εργασίας μέσω των ιδιωτικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Αντίθετα, το 23% των συμμετεχόντων θεωρεί πως η διασύνδεση αυτή δεν είναι πραγματοποιήσιμη μέσω των συγκεκριμένων φορέων.

Παρουσιάζοντας την έρευνα ο επικεφαλής του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους μας και ορισμένοι οικονομικοί δείκτες εμφανίζονται βελτιωμένοι, η κοινωνία, όπως προκύπτει από την έρευνα, δεν διαπιστώνει κάποια θετική διαφοροποίηση στην οικονομική της καθημερινότητα, ούτε και μετά την εκταμίευση της δόσης στα τέλη του προηγούμενου έτους. Είναι προφανές ότι η πολιτική αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζεται, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη λήψη και υλοποίηση αναπτυξιακών μέτρων επιτείνουν την ύφεση και αυξάνουν το αίσθημα ανασφάλειας στην κοινωνία και την αγορά. Η χώρα χρειάζεται άμεσα αναπτυξιακή ανάσα και ώθηση, η οποία μπορεί να προέλθει μόνο από την ενεργοποίηση των δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα και ειδικότερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

By