Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Το μαύρο της ΕΡΤ «μαυρίζει» την κυβέρνηση

Αντίδραση της κοινής γνώμης στο σοκ της μαύρης οθόνης της ΕΡΤ καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις – Προβληματισμός στο Μαξίμου για απώλεια του πλεονεκτήματος – Τα σενάρια για την ΕΡΤ

Samaras Τις πρώτες ώρες μετά την κυβερνητική ανακοίνωση για το λουκέτο στην ΕΡΤ, το Μέγαρο Μαξίμου έμοιαζε να απολάμβανε την αποδοχή της πρωτοβουλίας του από μεγάλο τμήμα των πολιτών. Τουλάχιστον αυτό κατέγραφαν οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν την εκδήλωση της κυβερνητικής πρωτοβουλίας αλλά και οι «κυλιόμενες» που ακολούθησαν.

Ωστόσο, το σοκ από τις μαύρες οθόνες στις συχνότητες της ΕΡΤ, οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις των εργαζομένων, η κατακραυγή από το εξωτερικό και η «αντίσταση» των κυβερνητικών εταίρων του πρωθυπουργού, μοιάζουν να οδηγούν σε ανατροπή των συσχετισμών. Δημοσκόποι που «τρέχουν» δημοσκοπήσεις κάνουν λόγο για ισχυρή αντίδραση των πολιτών στον τρόπο με τον οποίο μπήκε λουκέτο στην ΕΡΤ, έστω κι αν παραμένει υψηλό το ποσοστό όσων τάσσονται ακόμη υπέρ της ανάγκης λειτουργίας μίας νέας εταιρείας.

Οι σχετικές πληροφορίες προκάλεσαν μούδιασμα στο Μαξίμου που εκτιμούσε ότι με το κλείσιμο της ΕΡΤ θα κατήγαγε μία εύκολη πολιτική και επικοινωνιακή νίκη, στέλνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα στο εξωτερικό υπέρ της προώθησης των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, με την εξαίρεση των ΗΠΑ και κάποιων εκ των επιτρόπων της ΕΕ που απέφυγαν να σχολιάσουν, οι δημόσιες δηλώσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες είναι άκρως επικριτικές ενώ έντονος είναι και ο προβληματισμός στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έναντι του ενδεχομένου η ΕΡΤ να οδηγήσει σε μείζονα πολιτική αναταραχή.

Σε αυτό το περιβάλλον, το πρωθυπουργικό επιτελείο αναζητά τρόπους απεμπλοκής που, όμως, δεν θα συνιστούν υπαναχώρηση. Υπό την έννοια αυτή, συνεργάτες του κ. Σαμαρά απέρριπταν το ενδεχόμενο να γίνει αποδεκτό το αίτημα των Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη για επαναλειτουργία της ΕΡΤ και αναδιάρθρωσή της εν λειτουργία. Ενδεχόμενη αποδοχή εκ μέρους του Αντώνη Σαμαρά του συγκεκριμένου αιτήματος, κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Δευτέρας, θα ερμηνευόταν ως αποδοχή ήττας και ως μήνυμα αδυναμίας.

Πολύ λίγες πιθανότητες συγκεντρώνει, εξάλλου, και το σενάριο δημιουργίας ενός ενδιάμεσου σχήματος που θα αναλάβει την εκπομπή ενός κάποιου προγράμματος μέχρι τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει σειρά νομοθετικών κινήσεων ενώ είναι απολύτως βέβαιο ότι θα προκαλούσε την έκρηξη των συνδικαλιστών της ΕΡΤ που θα έκαναν τα πάντα για να το ακυρώσουν στην πράξη.

Με αυτά ως δεδομένα, ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να πεισθούν οι εταίροι του να στηρίξουν την πρότασή του για άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για τη ΝΕΡΙΤ ΑΕ και για γρήγορη, εντός εβδομάδων, επαναλειτουργία των συχνοτήτων της ΕΡΤ με κάποιας μορφής πρόγραμμα, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στελέχωσης της νέας εταιρείας. Παράλληλα, θα τους καλέσει να έχουν ενεργό ρόλο στη συγκρότηση του νέου, ανεξάρτητου σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οργάνου διοίκησης που θα «τρέξει» την εταιρεία και θα διασφαλίσει συνθήκες διαφάνειας.

Μπορεί μία τέτοια πρόταση να γίνει αποδεκτή, λειτουργώντας ως βαλβίδα εκτόνωσης της έντασης στην τρικομματική κυβέρνηση. Μένει να φανεί. Μόνον βέβαιο είναι ότι οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης δεν επιθυμούν εκλογές. Αλλά και ότι έχουν τη δυνατότητα, εάν αυτές εν τέλει προκηρυχθούν, να χρεώσουν στον πρωθυπουργό το κόστος διεξαγωγής τους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By