Κυριακή, 4 Μαΐου, 2025

Μα είναι τρελοί αυτοί οι Ελβετοί;

Οι Ελβετοί μέσω του δημοψηφίσματος εξέφρασαν τη γνώμη τους για δύο θέματα: τη θέσπιση κατώτατου μισθού 22 ελβετικών φράγκων (18 ευρώ) την ώρα για εργασία 42 ωρών εβδομαδιαίως και την αγορά 22 μαχητικών αεροσκαφών

elvetiaAAAA

Την ώρα που στην Ελλάδα ψηφίζαμε Δημάρχους και Περιφερειάρχες. Την ώρα που στα τηλεοπτικά κανάλια προσπαθούσαν να ‘διαβάσουν‘ το μήνυμα των εκλογών. Την ώρα που οι δημοσκόποι παραδεχόντουσαν ότι τόσο καιρό έκανα λάθος στις δημοσκοπήσεις τους. Την ώρα που τους ανεξάρτητους υποψηφίους τους ονομάζαμε κομματικούς και το ανάποδο, ανάλογα με το πως βολεύει. Την ώρα που δεν ξέραμε αν οι αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική ή όχι, οι Ελβετοί έκαναν ένα κανονικό δημοψήφισμα με θέμα αν θα θεσπιστεί ενιαίος κατώτατος μισθός ύψους 4.000 ελβετικών φράγκων. Μιλάμε για το ευτελές πόσο των 3.300 ευρώ μόλις!

Δύο ώρες μετά το άνοιγμα των δικών μας εκλογικών κέντρων, άνοιξαν οι κάλπες στην Ελβετία. Οι Ελβετοί μέσω του δημοψηφίσματος εξέφρασαν τη γνώμη τους για δύο θέματα: τη θέσπιση κατώτατου μισθού 22 ελβετικών φράγκων (18 ευρώ) την ώρα για εργασία 42 ωρών εβδομαδιαίως και την αγορά 22 μαχητικών αεροσκαφών.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ, προέβλεπαν ότι οι Ελβετοί θα επικυρώσουν την πρωτοβουλία των εργατικών συνδικάτων που ζητούν τη θέσπιση ενιαίου κατώτατου μισθού στη χώρα. Αντίθετη στην πρωτοβουλία ήταν η δεξιά, οι γεωργικοί κύκλοι, το κοινοβούλιο και η κυβέρνηση, οι οποίοι βλέπουν σε αυτή κινδύνους για την αγορά εργασίας και υπογραμμίζουν ότι πολλοί τομείς έχουν ήδη θεσπίσει κατώτατο μισθό.

Ένα μέρος των πολιτών επίσης φοβάται ότι ένας τόσο αυξημένος κατώτατος μισθός, που θα είναι ο μεγαλύτερος παγκοσμίως, θα αυξήσει την ανεργία, ένα φαινόμενο που σχεδόν δεν υφίσταται στην Ελβετία, όπου το ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο ήταν 3,2%.

Και όμως σύμφωνα με τα αποτελέσματα την ώρα που γραφόντουσαν αυτές οι γραμμές, οι Ελβετοί είπαν όχι. Μόνο το 23% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της θέσπισης του υψηλότερου κατώτατου μισθού που θα υπήρχε στον κόσμο.

Προφανώς και πέραν του ότι στην Ελλάδα και στην Ελβετία είχαμε την ίδια μέρα “εκλογές” δεν υπάρχει κανένα άλλο κοινό στοιχείο. Ούτε στην ανεργία που στην Ελλάδα είναι πάνω από 26% και στην Ελβετία μόλις 3,2%. Ούτε και στο κατ” ακεφαλήν εισόδημα που σύμφωνα με τα στοιχεία από το World Economic Outlook του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον Απρίλιος 2013 η Ελβετία είχε $46.400 και η Ελλάδα 23.930. Ούτε σε πολλά ακόμα.

Ακόμα όμως και στο “θησαυροφυλάκιο του κόσμου”, όπως αποκαλούν την Ελβετία, όπου οι ποσότητες σοκολάτας είναι κατά τι λιγότερες από αυτές των χρημάτων που υπάρχουν στα χρηματοκιβώτια των τραπεζών, τα συνδικάτα είναι εξοργισμένα, καθώς η Ελβετία, δεν έχει ένα ελάχιστο επίπεδο αμοιβής, όπως συμβαίνει στη γειτονική Γαλλία και Γερμανία.

Και τι ζητούν; Να έχουν ένα ικανοποιητικό κατώτατο μισθό ύψους 3.300ευρώ, ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια σε μια πανάκριβη χώρα. Αντίθετα εδώ στην Ελλάδα με κατώτατο μισθό 586 ευρώ, το άγχος μας για τις εκλογές ήταν σε ποιόν και αν έστειλε μήνυμα ο λαός.

Αλέξανδρος Κλώσσας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By