Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Αντίστροφη μέτρηση για μείωση επιτοκίου από την ΕΚΤ;

Υπό πίεση για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής βρίσκεται η  ΕΚΤ.

ecbΎφεση, ανεργία και πληθωρισμός δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα. Η Ευρωζώνη δείχνει έτοιμη να προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της έπειτα από 10 μήνες καθώς τρομάζει από την εκτόξευση των ποσοστών των πολιτών της που βρίσκονται εκτός παραγωγικής διαδικασίας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,75% από τον Ιούλιο του 2012, ωστόσο οι πιέσεις εντείνονται, καθώς επιδεινώνονται τα οικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη. Ενώ την ίδια στιγμή, οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες υιοθετούν επιθετικά μέτρα στήριξης των οικονομιών τους.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 1,7% τον Μάρτιο, κάτω από τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ για ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο του 2%. Οι οικονομολόγοι αναμένουν περαιτέρω πτώση τον Απρίλιο. Τα ποσοστά ανεργίας στα πιο αδύναμα κράτη – μέλη, την Ελλάδα και την Ισπανία, έχουν σκαρφαλώσει πάνω από το 27%. Στην Ισπανία, οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια, ενώ πάνω από τους μισούς νέους  κάτω των 24 ετών βρίσκονται εκτός εργασίας και στις δύο χώρες.

Διχασμένοι εμφανίζονται οι  αναλυτές για το χρόνο ανακοίνωσης της μείωσης των επιτοκίων με τους μισούς να εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα τηρήσει στάση αναμονής έως ότου δημοσιεύσει τις νέες προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό τον Ιούνιο και αρκετούς άλλους να αναμένουν  μείωση των επιτοκίων στο 0,5% στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, που θα διεξαχθεί  στη Μπρατισλάβα.

 

By