Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μείωση μισθών για την ανάσχεση της ανεργίας;

Προς αυτήν την κατεύθυνση προσανατολίζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ύστερα από εισήγηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 

The Council of the European Union
The Council of the European Union

Οι Ευρωπαίοι μπορεί να αποφάσισαν ότι πρέπει να δώσουν «μάχη» κατά της ανεργίας και της ύφεσης, ωστόσο φαίνεται πως έδωσαν, ατύπως, τα χέρια και για κάτι άλλο, στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.  Σε τι; Στη μείωση των μισθών.

Η  ‘Ανγκελα Μέρκελ, ο Μανουέλ Μπαρόζο και ο Μάριο Ντράγκι  πιστεύουν  ότι η μείωση του κόστους εργασίας θα βοηθήσει στη μείωση της ανεργίας,  καθώς… θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των χωρών της Ευρωζώνης.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, επεσήμανε, ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών, ότι υπάρχει ραγδαία συρρίκνωση της παραγωγικότητας της Ευρώπης και υπογράμμισε την ανάγκη μείωσης του εργασιακού κόστους. «Η αύξηση του κόστους εργασίας, βάλλει την ανταγωνιστικότητα του ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά. «Υπάρχουν δύο δρόμοι για την Ευρώπη: είτε αυξάνοντας την παραγωγικότητα είτε μειώνοντας το εργασιακό κόστος», πρότεινε ο κ. Ντράγκι.

Η Ανγκελα Μέρκελ, όπως τόνισε από τις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, «σε μερικές χώρες, το υψηλό κόστος εργασίας αποτελεί τροχοπέδη στην απασχόληση, καθώς εντείνει το πρόβλημα της ανεργίας».

Σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, η πρόταση του αποτιμήθηκε θετικά από την πλειονότητα των Ευρωπαίων ηγετών. Τόσο η κ. Μέρκελ, όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισαν την πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα, τονίζοντας πως «η μείωση του κόστους εργασίας και η αύξηση της παραγωγικότητας θα συμβάλει στην ενίσχυση των εξαγωγών της Ε.Ε.».

 

By