Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μείωση στις στρατιωτικές δαπάνες λόγω κρίσης

Ενώ σε Ευρώπη και Η.Π.Α. υπάρχει μείωση, στη Κίνα και τη Ρωσία υπάρχει αύξηση του εξοπλισμού.

stratos1Μείωση υπάρχει σε παγκόσμια κλίμακα στις στρατιωτικές δαπάνες το 2012, για πρώτη φορά από το 1998, παρά την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, εξαιτίας των μεγάλων περικοπών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με έκθεση του International Peace Research Institute (SIPRI) της Στοκχόλμης, ενός ινστιτούτου ερευνών για τη διεθνή ασφάλεια, τους εξοπλισμούς και τον αφοπλισμό, μειώθηκαν κατά 0,5% στα 1,75 τρισεκατομμύρια δολάρια. Όπως αναφέρει, αιτία της μείωσης είναι οι σφιχτοί προϋπολογισμοί των ΗΠΑ και των ευρωπαίων συμμάχων τους, αλλά και η μείωση της εμπλοκής τους στις συγκρούσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Από την άλλη πλευρά η Κίνα, δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αναδιατάσσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της, αυξάνονει τις δαπάνες κατά 7,8% για το 2012 και συνολικά κατά 175% από το 2003. Και οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά 16% το 2012, γεγονός που σύμφωνα με τους αναλυτές αντανακλά τις προσπάθειες του Πούτιν να ενδυναμώσει τις ένοπλες δυνάμεις και να ενισχύσει την ισχύ των ρωσικών όπλων.

Σε δήλωσή του ο Σαμ Πέδρο Φρίμα, στέλεχος του SIPRI αναφέρει:«Βλέπουμε ότι αυτό μπορεί να είναι η αρχή μιας αλλαγής στις στρατιωτικές ισορροπίες, από τις πλούσιες δυτικές χώρες προς τις αναδυόμενες περιοχές».

Οι στρατιωτικές δαπάνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, μειώθηκαν κατά 6% και βρίσκονται κάτω από το 40% των παγκόσμιων δαπανών συνολικά, για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, σημειώνει το SIPRI. Στην Ευρώπη, τα μέτρα λιτότητας έχουν αναγκάσει τα μέλη του ΝΑΤΟ να περικόψουν δαπάνες κατά 10% σε πραγματικούς όρους.

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες μειώθηκαν σημαντικά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, φθάνοντας στο ναδίρ στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αλλά επιταχύνθηκαν απότομα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

 

By