Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Μέρκελ: Μείωση του χρέους της Ελλάδας θα προκαλούσε «ντόμινο αβεβαιότητας»

Πλήγμα στις επενδύσεις στην Ευρωζώνη

merkel fosphotos2Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι μια μείωση του χρέους της Ελλάδας θα μπορούσε να προκαλέσει ένα «φαινόμενο ντόμινο αβεβαιότητας» στην Ευρωζώνη και να πλήξει τις επενδύσεις στην περιοχή.

«Προειδοποιώ ρητά ενάντια σε ένα «κούρεμα«», δήλωσε η Μέρκελ στο περιοδικό Focus.

«Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ντόμινο αβεβαιότητας, το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα ο ενθουσιασμός των ιδιωτών επενδυτών για επενδύσεις στην Ευρωζώνη να πέσει και πάλι στο μηδέν», τόνισε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι το χρέος και οι διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα θα εξεταστούν εκ νέου το 2014, όπως έχει προγραμματιστεί.

«Η χώρα αυτή έχει ακόμα πολλά να κάνει και πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Και κούρεμα και τρίτο πακέτο

Στο μεταξύ στις τάξεις των «ανταρτών του ευρώ» επανακάμπτει και ο Φρανκ Σέφλερ, βουλευτής των Φιλελευθέρων, γνωστός για τις «αιρετικές» του απόψεις. Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται αύριο στην εφημερίδα Saarbrücker Zeitung εκφράζει την άποψη ότι θα γίνει και κούρεμα του χρέους και θα δοθεί τρίτο πακέτο «σε βάρος των φορολογουμένων».

«Τώρα θα προσπαθήσουν να μαζέψουν με νύχια και με δόντια ποσά από διάφορα ταμεία για να αποτρέψουν κούρεμα. Τα χρήματα που λείπουν είναι πολύ περισσότερα από τα 11 δις που έχει υπολογίσει το ΔΝΤ. Αντί να συγκεντρώσει η Ελλάδα 50 δις από ιδιωτικοποιήσεις, πήρε μόνο 2 δις. Οι τόκοι από την επιμήκυνση στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου ξεπερνούν τα 40 δις» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο Σέφλερ ζήτησε να ειπωθεί η αλήθεια για την κατάσταση στην Ελλάδα στον προεκλογικό αγώνα προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι δεν πιστεύουν πια στις ωραιοποιήσεις. Κατά την άποψή του η Ελλάδα μετά από ένα δεύτερο κούρεμα θα πρέπει να βγει από τον μηχανισμό στήριξης και να ξεκαθαρίσει μόνη της αν θέλει να μείνει στην ευρωζώνη. «Δεν λειτουργεί η εκπαίδευση δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων με πιέσεις».

πληροφορείς από ΑΠΕ και Deutsche Welle

(Visited 1 times, 1 visits today)
By