Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Μείωση 30% στην παράνομη είσοδο μεταναστών

Η επιχείρηση «Ασπίδα» είχε θετικά αποτελέσματα – Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Θετικός κρίνεται ο απολογισμός της επιχείρησης, «Ασπίδα», όπως αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντικείμενο την κατάσταση στη ζώνη Σένγκεν.

Η επιχείρηση «Ασπίδα» τέθηκε σε εφαρμογή τον Αύγουστο 2012, με στόχο τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων της χώρας στον Έβρο από την είσοδο παράνομων μεταναστών,  με τη μεταφορά 1.800 συνοριοφυλάκων στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζει ότι το ποσοστό παράνομων εισόδων για την Ελλάδα μειώθηκε στο 30% επί του συνόλου της ΕΕ.

Η Επιτροπή κάνει λόγο για θεαματική βελτίωση, αφότου τέθηκε η επιχείρηση «Ασπίδα» και δίνει ως παράδειγμα πως από τις 2.000 συλλήψεις που έγιναν την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου 2012 στον Έβρο, ο αριθμός μειώθηκε στις 200 συλλήψεις την αμέσως επόμενη εβδομάδα, για να φτάσει μόλις τις δέκα συλλήψεις την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου 2012.

«Η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να εφαρμόσει το Σχέδιο Δράσης για την προστασία της συνθήκης Σένγκεν και επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να υποστηρίξει τις ελληνικές αρχές στο έργο τους μέσω του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων και της Δύναμης Frontex» σημειώνει η έκθεση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By