Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μείωση 30% στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης εξήγγειλε ο Σαμαράς

«Η Ελλάδα δεν κοιτάει το χθες που μας πλήγωσε»

samaras-79dethCCC

Με στόχο να αντιστρέψει το κλίμα δυσαρέσκειας που επικρατεί στην κοινωνία ιδιαίτερα, μετά και το βατερλώ του ΕΝΦΙΑ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε  πακέτο φοροελαφρύνσεων από το βήμα  του Βελλίδειου  Συνεδριακού Κέντρου, στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του αφιέρωσε, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τοποθετήθηκε και στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών με αφορμή την προεδρολογία.

Ειδικότερα, ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε την μείωση κατά 30% στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και την διατήρηση των επιδομάτων θέρμανσης.

Παράλληλα, προανήγγειλε αύξηση των δόσεων για τις   ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά  ταμεία,αλλά και «αισθητή» μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης.Ωστόσο, παρέπεμψε τις τελικές αποφάσεις στην κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη, τα οποία «προκάλεσαν δικαιολογημένο θόρυβο», έσπευσε, όμως, να επισημάνει ότι η κυβέρνηση τα διορθώνει και ότι αυτά τα λάθη δεν θα τα πληρώσουν οι πολίτες.  Μάλιστα,στέλνοντας μήνυμα με πολλούς αποδέκτες σημείωσε με νόημα  «αυτοί που τον έκαναν ή έδωσαν ή θα δώσουν λόγο».

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μειώσεις στο φόρο για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ξενοίκιαστα ακίνητα, χωρίς όμως να προσδιορίζει το ποσοστό και υπογράμμισε ότι σε λίγα χρόνια ο ΕΝΦΙΑ  θα γίνει ανταποδοτικός φόρος με τα έσοδα να πηγαίνουν για την κάλυψη αναγκών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.«Οι περισσότεροι θα πληρώσουν λιγότερα σε σχέση με πέρυσι» τόνισε, επικαλούμενος την διεύρυνση της φορολογικής κλίμακας.

Επιπρόσθετα ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη μέγιστη δυνατή αποκατάσταση των ενστόλων και ανακοίνωσε ότι η απονομή της σύνταξης θα γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού.  Είπε, επίσης, ότι μέσα στους επόμενες μήνες θα γίνει μείωση φόρων, αλλά και ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.  Παράλληλα, σημείωσε ότι το ίδιο διάστημα θα ολοκληρωθεί οριστικά η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών.

Ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά : «Η Ελλάδα δεν κοιτάει το χθες που μας πλήγωσε, φέτος περνάμε από την διαρκή κατρακύλα στην άνοδο με ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Η Ελλάδα είναι ακόμα πληγωμένη, αλλά τώρα πια όρθια».

Σε ό,τι αφορά το χρέος,  υπογράμμισε ότι η  Ελλάδα θα λάβει για πρώτη φορά επίσημη πιστοποίηση ότι το χρέος της είναι βιώσιμο.

Αφήνοντας αιχμές για την αξιωματική αντιπολίτευση σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα μιλήσω για τον οδικό χάρτη της χώρας με όπλο την αλήθεια, η οποία για όποιον την αντέχει είναι ακατανίκητη, ενώ για όποιον την αποφεύγει θα είναι ανελέητη. Όσοι έκαναν σενάρια καταστροφής, διαψεύδονται»

Κορυφώνοντας την επίθεση του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Κάποιοι κάνουν ότι μπορούν για να μην αλλάξει τίποτα, για να μην βγούμε ποτέ από την κρίση. Τρομοκρατούν τους δημοσίους υπαλλήλους ότι δήθεν θα απολυθούν. Κανείς ευσυνείδητος υπάλληλος δεν κινδυνεύει. Θέλουν την χώρα μας ξέφραγο αμπέλι. Υπερασπίστηκαν κατά καιρούς ακόμα και ακραίους τρομοκράτες. Ο κόσμος όμως δεν τους ακούει. Μπορεί να υποφέρει, αλλά έχει καταλάβει ποιοι έχουν υπονομεύσει το μέλλον του».

Επιπρόσθετα, ο κ. Σαμαράς απάντησε με αιχμηρό λόγο στις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έκαναν λόγο για έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ. «Αν δεν ήμασταν στο ΝΑΤΟ, ποιος θα απαντούσε χθες στον Ερντογάν ότι υπάρχει μόνο μία Κύπρος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

samaras-79deth

Σχολιάζοντας τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ο κ. Σαμαράς τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαστε στο σημείο της απογείωσης και κάποιοι προσπαθούν να δυναμιτίσουν τις εξελίξεις, παίζοντας ακόμα και με το Σύνταγμα. Αφού δεν μπόρεσαν να ρίξουν την κυβέρνηση στο πεζοδρόμιο και στη Βουλή, πασχίζουν να την ρίξουν με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εδώ, όμως, τα πράγματα, δεν πάνε καλά γι” αυτούς. Όλο και περισσότεροι θεωρούν πιθανό να συγκεντρωθούν οι 181 γιατί καταλαβαίνουν ότι η χώρα σταθεροποιήθηκε. Αν τώρα αρχίσει πρόωρη προεκλογική εκστρατεία θα χαθούν όσα πετύχαμε και θα μπούμε σε νέο κίνδυνο αστάθειας και ακυβερνησίας. Θα ήταν πολιτική αυτοκτονία» και πρόσθεσε «χωρίς το δίλημμα μνημόνιο- αντιμνημόνιο δεν έχουν λόγο ύπαρξης γι αυτό προκαλούν εκλογές. Είναι μια κραυγή από το σκοτεινό παρελθόν, παίζουν τα ρέστα τους για να ανακόψουν την πορεία από την κρίση. Θα χάσουν και αυτό το στοίχημα».

Μάλιστα, σχολιάζοντας το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ, επέκρινε με καυστικό τρόπο την εξαγγελία ότι θα δοθούν 5,5 δις για την ανεργία, σημειώνοντας ότι κανείς δεν ξέρει από που θα τα βρουν και καταλογίζοντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «πέτσινες υποσχέσεις».

Σε μια προσωπική αναφορά ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι πριν από δύο χρόνια τον αντιμετώπιζαν ως πρωθυπουργό μιας χώρας αναξιόπιστης, ενώ τώρα ως τον υπεύθυνο πρωθυπουργό μιας Ελλάδας που όλοι σέβονται. Αυτό το κέρδισε ο λαός με τις θυσίες του, σημείωσε.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας, λέγοντας ότι η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο και ότι ακολουθεί πια το δρόμο της ανάπτυξης. «Δύο δρόμοι υπάρχουν, ο ένας είναι φιλότιμο και ανάπτυξη και ο δεύτερος ψέματα και πισωγύρισμα στο χθες. Δεν έχω αμφιβολία για το τι θα διαλέξει ο ελληνικός λαός».

By