Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μείωση 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

Σύμφωνα με την υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή

boulh

 

Τη μείωση του ΕΦΚ κατά 30%, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, προβλέπει υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την νομική μορφή των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, «με την υπόψη τροπολογία μειώνεται, από 330 σε 230 ευρώ το χιλιόλιτρο, ο συντελεστής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης και του φωτιστικού πετρελαίου θέρμανσης που τίθενται σε ανάλωση κατά την χρονική περίοδο από την 15η Οκτωβρίου μέχρι και την 30η Απριλίου κάθε έτους».

Στην ίδια έκθεση, σημειώνεται ότι με βάση τον περσινό όγκο κατανάλωσης προκύπτει απώλεια εσόδων του Δημοσίου της τάξεως των 133.580.000 ευρώ περίπου. «Επειδή όμως η μείωση ΕΦΚ αποτελεί κίνητρο, αναμένεται αύξηση του όγκου κατανάλωσης που θα οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό της ανωτέρω απώλειας». Για την εξάλειψη πάντως της απώλειας, απαιτείται αύξηση του όγκου κατανάλωσης κατά 43,5%…

By