Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Μεγάλος νικητής η αποχή στο δημοψήφισμα της Αιγύπτου

Με ποσοστό 98,1% εγκρίθηκε το νέο σύνταγμα – Λιγότεροι από 4 στους 10 ψηφοφόρους προσήλθαν στα εκλογικά τμήματα

egypt640_180114

Με ποσοστό άνω του 98% οι Αιγύπτιοι ενέκριναν το νέο σύνταγμα της χώρας στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, αν και το ποσοστό συμμετοχής του εκλογικού σώματος ήταν μικρότερο από όσο προέβλεπαν αρχικά οι αρχές αφού λιγότεροι από 4 στους 10 ψηφοφόρους προσήλθαν στα εκλογικά τμήματα.

Ο επικεφαλής της Ανώτατης Εφορευτικής Επιτροπής Νάμπιλ Σάλιμπ είπε ότι το «ναι» στο νέο σύνταγμα συγκέντρωσε ποσοστό 98,1%. Η συμμετοχή ανήλθε στο 38,6%.

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι το ποσοστό συμμετοχής στην πρώτη εκλογική διαδικασία που οργανώθηκε μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, τον Ιούλιο, φαινόταν να ξεπερνά το 55%.

Η μεταβατική κυβέρνηση πάντως είχε προαναγγείλει ότι εάν το ποσοστό συμμετοχής ξεπεράσει εκείνο του δημοψηφίσματος που είχε διεξαχθεί το 2012 για το σύνταγμα που προωθύσε ο Μόρσι την εποχή που ήταν πρόεδρος θα το θεωρήσει ως «νίκη» της. Στο δημοψήφισμα του 2012 συμμετείχε το 32,9% του εκλογικού σώματος.

Ο νέος ισχυρός άνδρας της Αιγύπτου, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, έχει συνδέσει τις δικές του μελλοντικές κινήσεις με το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα. Την περασμένη εβδομάδα είχε πει ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της χώρας «εάν το απαιτήσει ο λαός».

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το κίνημα από το οποίο προέρχεται ο Μόρσι και το οποίο κηρύχθηκε «τρομοκρατική οργάνωση» τον Δεκέμβριο, είχε καλέσει τους υποστηρικτές της να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα αυτό.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By