Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μεγάλου: H αρχή του τέλους της κρίσης

Την αισιοδοξία του για την πορεία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας, εκφράζει ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank

fosphotos.com | Alexandros Katsis
fosphotos.com | Alexandros Katsis

Την αισιοδοξία του για την πορεία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας, εκφράζει ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Χρήστος Μεγάλου, σε συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής.

«Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι ζούμε ήδη την αρχή του τέλους της κρίσης. Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, η αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς χρηματαγορές και η επιστροφή της Ελληνικής Δημοκρατίας στις αγορές σηματοδοτούν την αποκατάσταση, σε μεγάλο βαθμό, της εμπιστοσύνης για τη χώρα. Το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα τώρα είναι το πώς θα προσελκύσουμε ξένες και εγχώριες άμεσες επενδύσεις ώστε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη. Αν γίνει αυτό τότε θα έχουμε κατορθώσει την επαναθεμελίωση της ελληνικής οικονομίας σε βάσεις μιας υγιούς και εξωστρεφούς ανάπτυξης. Έτσι μετά το 2017 θα μπορούμε να μιλάμε για μια πραγματικά νέα Ελλάδα», αναφέρει ο Χρήστος Μεγάλου.

Ερωτηθείς για τις μεγάλες προκλήσεις για τις τράπεζες στην μετά κρίση εποχή ο κ.Μεγάλου αναφέρει ότι: «Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η γρήγορη επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης αποτελούν τα δυο ζωτικής σημασίας ζητήματα όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά και για την οικονομία. Θεωρώ την πιστωτική επέκταση, το πλέον σημαντικό, καθώς αν αυτό γίνει, τότε θα μπορέσουμε με μεγαλύτερη ευελιξία να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των καθυστερήσεων. Η αύξηση των χορηγήσεων, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί το 2015, θα οδηγήσει σε επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Αλλά, όταν λέω αύξηση χορηγήσεων δεν εννοώ την επιστροφή στο προηγούμενο στρεβλό μοντέλο της υπερβολικής κατανάλωσης. Αναφέρομαι στην χρηματοδότηση υγιών επιχειρήσεων, νέων επενδυτικών σχεδίων που θα δημιουργούν εισόδημα στην οικονομία και νέες θέσεις εργασίας».

Αναφερόμενος εκτενώς στην επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, ο κ.Μεγάλου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «αποτελεί την αφετηρία, για μια νέα Eurobank, κεφαλαιακά ισχυρή, και πάλι υπό ιδιωτικό έλεγχο, πανέτοιμη να πρωταγωνιστήσει και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται από τη σταδιακή έξοδο της χώρας από την κρίση».

By