Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μεγαλύτερη νομισματική στήριξη της Ευρωζώνης ζητά ο ΟΟΣΑ

«Απαιτείται ποσοτική χαλάρωση στη ζώνη του ευρώ σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ»

oosa 01

 

Στην ανάγκη για μεγαλύτερη νομισματική στήριξη της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της ποσοτικής χαλάρωσης, αναφέρεται ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε έκθεση με τις ενδιάμεσες οικονομικές του προβλέψεις που έδωσε σήμερα  στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ αν και οι περισσότερες μεγάλες προηγμένες και αναδυόμενες οικονομίες αναπτύσσονται με μέτριους ρυθμούς, η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη στη ζώνη του ευρώ, η οποία διατρέχει τον κίνδυνο της παρατεταμένης στασιμότητας, εάν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την τόνωση της ζήτησης.

Κατά την παρουσίαση των ενδιάμεσων οικονομικών προβλέψεων του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ριντάρο Ταμάκι επεσήμανε πως η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται άνισα και με μέτριο ρυθμό, κάτι που επιδρά στην ανάπτυξη του εμπορίου που παραμένει υποτονική και στις συνθήκες της αγοράς εργασίας στις κύριες ανεπτυγμένες οικονομίες οι οποίες βελτιώνονται αργά. «Η συνεχιζόμενη αποτυχία να δημιουργηθεί ισχυρή, ισορροπημένη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη ανάληψης φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο Ταμάκι.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν κατά 2,1% το 2014 και κατά 3,1% το 2015, το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 3,1% το 2014 και 2,8% το 2015, ο Καναδάς προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 2,3% αυτό το έτος και 2,7% το 2015, ενώ υπό τη συνεχιζόμενη επίδραση της νομισματικής διέγερσης, η Ιαπωνία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0,9% το 2014 και 1,1% το 2015.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η ζώνη του ευρώ αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 0,8% το 2014 και το 1,1% το 2015 με τις προοπτικές ανάπτυξης να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των μεγάλων οικονομιών. Η Γερμανία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,5% τόσο το 2014, όσο και το 2015, η Γαλλία με ρυθμό 0,4% το 2014 και 1% το 2015, ενώ η Ιταλία αναμένεται να σημειώσει ύφεση 0,4% το 2014 και οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά μόλις 0,1% το 2015.

Λαμβάνοντας υπόψη τις προοπτικές χαμηλής ανάπτυξης και τον κίνδυνο ότι η ζήτηση θα μπορούσε να υπονομευθεί περαιτέρω εάν ο πληθωρισμός παραμείνει κοντά στο μηδέν, ή γίνει αρνητικός, ο ΟΟΣΑ συνιστά μεγαλύτερη νομισματική στήριξη για τη ζώνη του ευρώ.
Όπως τονίζει οι πρόσφατες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ευπρόσδεκτες, αλλά απαιτούνται περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της ποσοτικής χαλάρωσης, τα οποία είναι δικαιολογημένα.

By