Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Μειωμένες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Στα 7,3 δισ. ευρώ ανέρχονταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, μειωμένες κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ από το τέλος του 2012.

Statement of Christos Staikouras / Δηλώσεις Χρήστος ΣταικούραςΤην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες συνεχίζει η κυβέρνηση, με τα στοιχεία να δείχνουν πως υπάρχει μείωση περίπου κατά ένα δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2013, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν στο ύψος των 7,3 δισ. ευρώ από 8,2 δισ. ευρώ που ήταν το Δεκέμβριο του 2012, μειώθηκαν δηλαδή κατά 11%.

Την ίδια ώρα, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στο ύψος των 278 εκατ. ευρώ, από 724 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012, παρουσιάζοντας μείωση κατά 446 εκατ. ευρώ ή κατά 62%.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών, από το τέλος Δεκεμβρίου του 2012 μέχρι το τέλος Μαΐου, έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 4,2 δισ. ευρώ, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης και επίκειται η ολοκλήρωσή τους, αιτήματα ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «είναι αναγκαία η εγρήγορση όλων των εμπλεκομένων ώστε να εναρμονιστούν ακόμα περισσότερο οι χρηματοδοτήσεις με τις τελικές πληρωμές τις οποίες έχει ανάγκη η πραγματική οικονομία».

«Στόχος παραμένει το κράτος, παράλληλα με την προσπάθεια να μη δημιουργήσει νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και συνακόλουθα να ενισχύσει τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας» συμπληρώνει ο κ. Σταϊκούρας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By