Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ποιοί θα πληρώσουν μειωμένο τέλος επιτηδεύματος

Αλλαγές σε σχέση με πέρυσι θα έχει το τέλος επιτηδεύματος το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις θα φτάσει μέχρι τα 1.000 ευρώ.

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Το περυσινό μειωμένο τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ θα πληρώσουν σύμφωνα με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία (3) φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/και νομικό πρόσωπο.

Για αυτές τις περιπτώσεις, εξακολουθούν να ισχύουν τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος όπως επιβλήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2012. Η υπαγωγή στην παραπάνω περίπτωση δηλώνεται υπεύθυνα, από τον ίδιο τον φορολογούμενο, στην περίπτωση 11 του Πίνακα 2 της πρώτης σελίδας της δήλωσης (έντυπο Ε1) στους κωδικούς 019-020 και δύναται να ελεγχθεί από την Δ.Ο.Υ.

Σημειώνεται ότι από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις αυξάνεται το τέλος επιτηδεύματος ως εξής:

α) Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως διακόσιες χιλιάδες κατοίκους, σε 800 ευρώ ετησίως.

β) Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από διακόσιες χιλιάδες κατοίκους, σε 1.000 ευρώ ετησίως.

γ) Για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, σε 650 ευρώ ετησίως.

δ) Για κάθε υποκατάστημα σε 600 ευρώ ετησίως.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By