Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μειώνονται οι ποινές για τους παράνομους πάγκους στις λαϊκές αγορές

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης τα πρόστιμα δεν θα είναι τόσο αυστηρά όσο προβλεπόταν από το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου

xatzidakisA

Μείωση των ποινών που προβλέπονται στις περιπτώσεις μη κατοχής άδειας πάγκου στις λαϊκές αγορές, ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης στη συζήτηση του νομοσχεδίου που έχει βγάλει στους δρόμους παραγωγούς και πωλητές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης τα πρόστιμα δεν θα είναι τόσο αυστηρά όσο προβλεπόταν από το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου, που όριζε για στέρηση δικαιωμάτων και ποινή φυλάκισης έστω ενός έτους, καθώς με τις αλλαγές που επέφερε η ποινή φυλάκισης περιορίζεται κατά το ήμισυ, δηλαδή, σε τουλάχιστον 6 μήνες.

Επανέλαβε ότι δεν μειώνεται ο αριθμός των αδειών στις λαϊκές αγορές και ότι θα κληρωθεί εφάπαξ τον Ιανουάριο του 2015 και μετά ανά έτος θα ισχύσει το σύστημα της κυκλικότητας κατά μια θέση, καθώς και ότι αυξάνεται από 3 σε 5 ημέρες η διάρκεια των εμποροπανηγύρεων και σε 10 για τις χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές αγορές.

laikiagoraA

Στη Βουλή οι πωλητές λαϊκών αγορών  

Έξω από τη Βουλή βρίσκονται αυτή την ώρα παραγωγοί και πωλητές των λαϊκών αγορών, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για πέμπτη μέρα, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και αφορά τη ρύθμιση λειτουργίας των λαϊκών αγορών και του υπαίθριου εμπορίου.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος και λίγο πριν τις 11 πμ ξεκίνησαν πορεία, η οποία δια μέσω της οδού Σταδίου κατέληξε στην οδό Β. Σοφίας, (πλαϊνή είσοδο της Βουλής).

Κρατώντας μαύρες και ελληνικές σημαίες, παραγωγοί και πωλητές των λαϊκών αγορών φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο, όπως ισχυρίζονται γίνεται προς όφελος των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και των σούπερ μάρκετ, οδηγώντας τον κλάδο σε αφανισμό.
«Συνεχίζουμε τις κινητοποίησης και δεν θα σταματήσουμε αν η κυβέρνηση δεν καταλάβει το λάθος της. Τα μέτρα που θέλουν να ισχύσουν είναι άδικα και γι αυτό υπάρχει καθολική αντίδραση από τις 50 χιλιάδες οικογένειες των ατόμων που δουλεύουν στις λαϊκές αγορές σε όλη την Ελλάδα» τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος.

Αύριο, είπε, στις 10.30 το πρωί θα γίνει δωρεάν διανομή λαχανικών και φρούτων στη λαϊκή αγορά του Περισσού, στην οδό Σαλαμίνος, καθώς και σε δέκα άλλα σημεία που λειτουργούν λαϊκές αγορές, τα οποία όμως θέλει να μην ανακοινώσει για να μην δημιουργηθούν προβλήματα.

Στη συγκέντρωση βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης και Αλέξης Μητρόπουλος, του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για την περιφέρεια Αττικής, Ρένα Δούρου.

By