Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Μέρκελ «ανοίγει το πορτοφόλι», αλλά μόνο για τη Γερμανία

Την ώρα που το γερμανικό εξαγωγικό μοντέλο ασθμαίνει σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπόσχεται κατά την έναρξη της προεκλογικής της εκστρατείας δημόσιες δαπάνες ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ανάπτυξης στη Γερμανία.

The Council of the European Union
The Council of the European Union

Το Βερολίνο δέχεται πιέσεις να λάβει μέτρα για την τόνωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, με δεδομένο και το πλεονέκτημα της υγιούς δημοσιονομικής κατάστασης της Γερμανίας και η κ.Μέρκελ, η οποία διεκδικεί τρίτη θητεία ως καγκελάριος στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, προχωρά με μικρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό τουλάχιστον διαπιστώνει ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών οικονομικών μελετών της Deutsche Bank, Ζιλ Μεκ.

«Βλέπουμε μία ελαφρά κίνηση της γερμανικής κυβέρνησης προς μία ελαφρώς πιο γενναιόδωρη δημοσιονομική πολιτική», διαπιστώνει ο οικονομολόγος. Εντούτοις τίθεται το ερώτημα, τη στιγμή που οι γερμανικές εξαγωγές μειώνονται κυρίως λόγω της λιτότητας στον ευρωπαϊκό νότο, μία επιταγή της πολιτικής Μέρκελ, κατά πόσον μπορεί το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί με μέτρα για την ανάπτυξη στη Γερμανία.

Η κ. Μέρκελ ανακοίνωσε ειδικότερα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για οδικά έργα και σειρά κοινωνικών δαπανών: αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων, αύξηση των συντάξεων των μητέρων, φορολογικές ελαφρύνσεις για τα ζευγάρια με παιδιά. Επιδιώκει επίσης την εισαγωγή κατώτατου μισθού, ένα θεσμό ο οποίος δεν υφίσταται στη Γερμανία.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By