Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Μετά από 65 χρόνια πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι Κίνα – Ταϊβάν

Η Κίνα και η Ταϊβάν αρχίζουν την Τρίτη ιστορικές συνομιλίες, για πρώτη φορά μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949, σε κλίμα άμβλυνσης των εντάσεων και ελπίδας για ενίσχυση των ανταλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες

china_taiwan600

Ο ταϊβανέζος υπουργός Ουάνγκ Γου-τσι, αρμόδιος για τις σχέσεις με την ηπειρωτική Κίνα, συνοδευόμενος από 20 αξιωματούχους, έφθασε το πρωί στη Ναντζίνγκ της ανατολικής Κίνας για να συναντήσει εκεί τον ομόλογό του Ζανγκ Ζιτζούν, επικεφαλής του κινεζικού γραφείου ταϊβανικών υποθέσεων.

Οι πολύ υψηλού επιπέδου επαφές διεξάγονται στη Ναντζίνγκ, την πόλη που το εθνικιστικό στρατόπεδο του Τσιανγκ Κάι-σεκ είχε επιλέξει ως πρωτεύουσα.
«Η επίσκεψη είναι το αποτέλεσμα πολυετών επαφών μεταξύ των δύο πλευρών. Ελπίζω να διεξαχθεί ομαλά», δήλωσε ο κ. Ουάνγκ πριν αναχωρήσει από το διεθνές αεροδρόμιο Ταογιουάν στην Ταϊπέι.

Οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν θα διαρκέσουν έως τις 14 του μήνα. Η επίσκεψη του κ. Ουάνγκ αποτελεί μια σημαντική πρόοδο, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Η πρώτη συνάντηση μεταξύ δύο κυβερνητικών αξιωματούχων δείχνει τις προσπάθειες που καταβάλλονται εδώ και χρόνια από τη μια και την άλλη πλευρά του Στενού της Φορμόζας για να επουλωθούν οι πληγές του εμφυλίου πολέμου που οδήγησε το 1949 στο διαχωρισμό μεταξύ «Δημοκρατίας της Κίνας» (Ταϊβάν) και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Εκείνη τη χρονιά, δύο εκατομμύρια Κινέζοι, πιστοί στον εθνικιστή ηγέτη Τσιάνγκ Κάι Σεκ, ο οποίος ηττήθηκε από τους άνδρες του Μάο Τσε Τουνγκ, κατέφυγαν στο νησί της Ταϊβάν.
Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισθείσα επαρχία του και δεν έχει αποποιηθεί την επανένωση ακόμη και δια της στρατιωτικής βίας, εάν χρειαστεί. Η ένταση, ωστόσο, στις σχέσεις μεταξύ των δύο οντοτήτων μειώθηκε μετά την εκλογή το 2008 του ταϊβανέζου προέδρου Μα Γινγκ-ζέου.

Ο υπεύθυνος για την αναγέννηση του εθνικιστικού κόμματος Κουομιντάνγκ επανεξελέγη το 2012 και τάσσεται υπέρ των σχέσεων με την ηπειρωτική Κίνα.
Μετά τις διστακτικές επαφές της δεκαετίας του 1990, Ταϊβάν και Κίνα ξεπέρασαν το 2010 ένα καθοριστικό σημείο στην πορεία για την εξομάλυνση των σχέσεων υπογράφοντας μια συμφωνία-πλαίσιο οικονομικής συνεργασίας υπό την προτροπή του Μα Γινγκ-ζέου.

By