Πριν την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, στην οποία η κυβέρνηση εναποθέτει όλες τις ελπίδες για υλοποίηση μίας στοιχειώδους κοινωνικής ατζέντας, θα πρέπει να περάσει από τους σκόπελους της τρόικας.

Μετά την επικοινωνιακή ευκαιρία της ΔΕΘ, η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα φέρνει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με μία σειρά από δύσκολα εμπόδια. Μέσα στην εβδομάδα, η Αθήνα πρέπει να έχει δώσει την οριστική απάντηση στην Κομισιόν για το θέμα των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ και οι διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν κλείσει προτού έλθει η τρόικα, στο τέλος του μήνα μετά τις γερμανικές εκλογές. Η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών είναι ένα από τα ανοιχτά προαπαιτούμενα, όπως και οι οφειλές προς ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ. Προαπαιτούμενο είναι και ο νέος κώδικας των δικηγόρων, ο οποίος είναι έτοιμος, αλλά συναντά αντιδράσεις από τους δικηγόρους που προχωρούν σε κινητοποιήσεις. Αργότερα εντός του 2014 θα πρέπει να ακολουθήσουν ρυθμίσεις και για τους αρχιτέκτονες και τα τεχνικά επαγγέλματα.
Την ίδια ώρα διευρύνεται το μέτωπο στην παιδεία με τους καθηγητές και τους διοικητικούς υπαλλήλους των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να προχωρούν σε κινητοποιήσεις, ενώ σήμερα ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το νέο λύκειο. Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ανακοινωθεί και ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων, με την τρόικα να επιμένει στη διατήρηση του τρόπου είσπραξης του μέσω της ΔΕΗ, όπως μέχρι σήμερα το χαράτσι.
Μέσα στο Σεπτέμβριο θα πρέπει επίσης να οριστικοποιηθεί το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2014-2017, το οποίο συνεπάγεται μέτρα περίπου πέντε δισ. ευρώ και το οποίοι η τρόικα έχει θέσει ως προϋπόθεση για την εκταμίευση των εναπομείναντων δόσεων. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί να δήλωσαν στο πλαίσιο της ΔΕΘ για άλλη μία φορά ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα, ωστόσο το δημοσιονομικό κενό είναι μία πραγματικότητα και θα χρειαστούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση του. Η σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών, με προτεραιότητα τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ενστόλους, για την οποία μίλησε ο κ.Σαμαράς στη Θεσσαλονίκη, μετατίθεται ούτως ή άλλως για τις αρχές του 2014, εφόσον επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και ανάλογα με το πόσο είναι, ενώ βεβαίως τίθεται το ερώτημα πως θα γίνει το μοίρασμα του 70% ενός πλεονάσματος που είναι κατά βάση διαρθρωτικό δηλαδή λογιστικό.
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση μπορεί περισσότερο να υπολογίζει στη διαπραγματευτική δυνατότητα που θα δώσει στη χώρα το πρωτογενές πλεόνασμα για τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία ενώ δεν θα συνιστούν επισήμως κούρεμα θα έχουν το ίδιο ουσιαστικά αποτέλεσμα, καθώς και για τη διαμόρφωση του επόμενου προγράμματος βοήθειας, το οποίο η κυβέρνηση δεν θέλει να αποκαλεί μνημόνιο.
Η διαθεσιμότητα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να είναι ένα από τα προαπαιτούμενα που θα ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα, όμως η επόμενη φάση κινητικότητας- απολύσεων ήδη προβληματίζει την κυβέρνηση, που θέλει αφενός να πάρει παράταση πέραν του τέλους του έτους για τη διαθεσιμότητα 12.500 επιπλέον εργαζομένων στο δημόσιο και αφετέρου δεν γνωρίζει ακόμη πως θα συμπληρωθεί ο αριθμός των 4.000 απολύσεων μέχρι τέλος του 2013. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση θα ζητήσει οι απολύσεις σε ΕΑΣ και ΕΛΒΟ – ο αριθμός των οποίων είναι υπό διαπραγμάτευση- να συνυπολογιστούν στο στόχο των 4.000 κάτι που η τρόικα μέχρι στιγμής δε δέχεται καθώς οι δύο αυτές εταιρείες ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ αν και διαψεύστηκαν τα σενάρια για ΟΣΕ, αναζητείται ένας «ξαφνικός θάνατος» σε εταιρεία του δημοσίου που θα μπορούσε να αποδώσει και σημαντικό αριθμό απολύσεων όπως η ΕΡΤ.